IndyCar

Indycars: Robert Doornbos met Rahal Letterman Racing in gesprek voor Indy 500

r_doornbos_indycar_test2

Robert Doornbos en Rahal Letterman Racing zijn met elkaar in gesprek over een mogelijke deelname van de Nederlandse coureur aan de Indy 500 van dit jaar. Bobby Rahal, de chief executive officer van het team, en Doornbos’ manager Lodewijk Varossieau hebben dit beiden vandaag aan AUTOSPORT.NL bevestigd.

Tekst: Marc Kok
Foto's: archief Indycar 2009

Bobby Rahal is een grote naam in de Amerikaanse autosport. De inmiddels 58-jarige Rahal reed in zijn actieve loopbaan drie Champ Car titels bij elkaar en won tevens de 24 uur van Daytona van 1981. Bovendien won hij zelf de Indy 500 van 1986.

Levende legende
Op Indianapolis is Rahal een levende legende. In ’86 zegevierde hij op prachtige wijze. Enkele ronden voor het einde reed hij nog op de tweede plaats en was de race geneutraliseerd.In de voorlaatste ronde werd het veld weer losgelaten en wist hij koploper Kevin Cogan direct te verschalken. Naast zijn overwinning werd hij tweede in 1990 en derde in zowel 1994 als '95.

Rahel: ‘Doornbos heeft talent’
Ook als teameigenaar kende Rahal successen op de Brickyard. In 2004 won hij de race met coureur Buddy Rice achter het stuur. De vader van coureur Graham Rahal hoopt dit jaar voor de Indy 500 Robert Doornbos in de cockpit van de Rahal Letterman Racing bolide te krijgen. "We hebben onlangs gesprekken gevoerd met Roberts management over een mogelijke deelname van Robert voor ons team tijdens de Indy 500’’, meldt Rahal vanuit Amerika. "Ik persoonlijk denk dat Robert zich in 2009 in een moeilijke situatie bevond. Hij zat in een omgeving die niet ideaal was voor hem om the best job te doen. Robert heeft overduidelijk talent. Ik voel dat wij hem een omgeving kunnen bieden die hij nodig heeft om zijn talenten te showen’’, aldus Rahal, wiens zoon Graham in 2009 bij Newman Haas Lanigan de Indycar-ploegmaat van Doornbos was.

Management Doornbos: ‘Gesprekken gaan goede kant op’
Ook Lodewijk Varossieau, de manager van Robert Doornbos, heeft aan AUTOSPORT.NL een reactie gegeven. "Klopt, we zijn in onderhandeling met Bobby Rahal voor de Indy 500. Besprekingen gaan de goede kant op’’, aldus Varossieau.

Meer kansen in 2011
Volgens Varossieau heeft zijn rijder ook andere kansen om dit jaar aan de bak te komen. "Verder zijn er mogelijkheden voor Superleague Formula. Azerti wil graag verder en dit is combineerbaar met de Indy 500’’, geeft de manager aan. "Ook zijn er mogelijkheden met twee DTM teams. De deal met Bobby Rahal zou een link met BMW mogelijk maken. Maar er zijn meer kansen.’’

rd_watkins_glenn

Eerste deelname Indy 500 geen succes
Mocht Doornbos dit jaar daadwerkelijk de Indy 500 gaan rijden, is dat zijn tweede deelname aan de roemruchte wedstrijd, die de Rotterdamse coureurs ook wel als 'de show' betitelt. In 2009 maakte hij zijn debuut. Dat werd uiteindelijk geen groot succes. Tijdens de kwalificatie schreef ‘Bobby D.’ zijn bolide af bij een crash op de niets ontziende baan. Nadat hij in de race de betonnen muur licht had getoucheerd, bleek zijn auto beschadigd aan de wielophanging. Later maakte een remdefect een definitief eind aan Doornbos' wedstrijd.
 
robert_arie_texas
Robert Doornbos in 2009 met zijn oval-coach Arie Luyendijk.

Een nieuwe deelname aan de Indy 500 zou voor Doornbos een mooie kans zijn om écht te laten zien wat hij kan in de race die zijn landgenoot en Indy-coach Arie Luyendijk in zijn loopbaan tweemaal won.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet