NASCAR

NASCAR: Penske Dodges snel op nieuw geasfalteerd Daytona. Wordt Jeff Gordon concurrent van Jay Leno?

De countdown voor de Daytona 500 op 22 februari a.s. is begonnen. De afgelopen drie dagen werd er op de Daytona International Speedway door vrijwel alle NASCAR-teams uitgebreid getest. De meeste teams concentreerden zich tijdens de laatste testdag op het z.g. “drafting”

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

daytona_testing_kurt_busch
Team Penske zet de toon op Daytona

Penske Dodges en Toyota’s snel op Daytona
Uiteindelijk lieten de Penske Dodges de snelste tijden op Daytona registreren. De meeste teams hielden zich bezig met het z.g. “drafting” waarbij vrijwel de meeste teams zich bezighielden met het inzetten van slechts twee auto’s op de baan. Omdat veel teams over drie of zelfs vier auto’s beschikken hield men zich in mindere mate bezig met het “multi-car drafting” .Vooral de Toyota’s waren erg sterk en Brian Vickers maakte na een jaar afwezigheid een uitermate sterke indruk. NASCAR wedstrijddirecteur John Darby was allerminst verbaasd over de werkwijze van de teams. “De meesten werken aan een soort tandem deal die sneller moet zijn dan de “luchtstroom”. Iedereen werkt met een verschillende agenda en zij proberen allemaal uit te vinden hoe zij de Daytona 500 kunnen winnen. Het gaat er niet om wat de teams en NASCAR de afgelopen week geleerd hebben, maar eerder wat de fans tijdens de Daytona 500 op 20 februari kunnen verwachten. Deze test heeft ervoor gezorgd dat het vertrouwen werd opgebouwd. Er is natuurlijk altijd enige bezorgdheid indien een circuit opnieuw is geasfalteerd.”

Toch nog hobbeltjes
Het afgelopen jaar werd de Daytona International Speedway voor de tweede maal in haar geschiedenis geasfalteerd. De laatste keer was in 1978. John Darby: “De grip is nog nooit zo groot geweest en je ziet duidelijk dat de coureurs zich op hun gemak voelen. Deze Daytona 500 zal totaal anders zijn tot hetgeen wat we tot nu toe gezien hebben.” Penske-coureur Kurt Busch bevestigde Darby’s mening. “Het gaat een fantastische Daytona 500” worden.

Tony Stewart merkte donderdagmiddag tussen Turn 3 en Turn 4 nog wat hobbeltjes op. De Daytona directie was er allerminst blij mee. Overigens geneerde Stewart zich wel over hetgeen wat er in Australië gebeurd was. “De politie was erg professioneel, wij waren vijf weken in Australië en de veiligheid kwam gewoon in het geding.”(Stewart was vorige week bij een vechtpartij betrokken).


four_car_drafting_2011_testing_daytona
Red Bull Racing en Hendrick Motorsports "draften" met elkaar.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet