Diversen

Div: Charles Zwolsman sr. overleden (upd.)

110122_zwolsman
Charles Zwolsman sr. tijdens de Formule 3-Masters 2004 met zoons Charles jr. (links) en Ross

Persbureau ANP maakt melding van het overlijden van Charles Zwolsman, die vandaag op 55-jarige leeftijd levenloos in zijn cel in Nieuwegein zou zijn aangetroffen. "Een betrouwbare bron" zou het overlijden van Zwolsman aan persbureau ANP hebben gemeld.

Zwolsman sr. verwierf naast zijn andere activiteiten ook faam als autocoureur. In de jaren tachtig reed hij op nationaal niveau, ondermeer in de Sports 2000-klasse, en groeide daarna door naar de internationale sportwagenracerij. Hij nam ondermeer een aantal malen deel aan de 24 Uur van Le Mans en het vroegere wereldkampioenschap voor sportwagens. in 1990 startte hij met een Spice SE90C-Ford voor het team van Chamberlain Engineering, samen met de Fransman Philippe de Henning en de Brit Robin Donovan in de C2-klasse in Le Mans, waar hij niet de finish haalde. In het volgende jaar reed hij in Le Mans onder de vlag van zijn eigen team Euro Racing samen met Cor Euser en Tim Harvey, opnieuw met een Spice-Ford, maar wederom werd de finish niet gehaald. In 1992 startte Zwolsman op beide auto's van het team Euro Racing, twee Lola-Judds. Met Euser en de Spanjaard Jesus Pareja viel hij uit, samen met Heinz-Harald Frentzen en de Japanner Syunji Kasuya werd hij 13e. In het WK voor Sportwagens en de Interserie behaalde Zwolsman diverse podiumplaatsen, waaronder een overwinning op het circuit van Mugello in 1992.

Af en toe racete Zwolsman om voor de hand liggende redenen ook onder het pseudonym "Charles Haussmann". Zwolsmans beide zoons Charles jr. en Ross volgden in zijn voetsporen en reden beide formulewagens, terwijl Charles Zwolsman jr. in 2009 ook deelnam aan de 24 Uur van Le Mans met een Audi R10 TDI van het Duitse Kolles-team.

Tekst: René de Boer
Foto: Insight F1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet