Sportscars

Sportscars: Hybride prototypes van de partij in LMS

zytekhybrid

Het nieuws rondom de Europees georiënteerde Le Mans Series (LMS) en het eigenlijke wereldkampioenschap, de Intercontinental Le Mans Challenge (ILMC), blijft positief. Dit maal zijn het echter niet de terugkeer van de Japanse merken in het veld, maar is de hybride technologie die in het oog springt. In 2011 staan Rangoni Motorsport en het Zwitserse Hope Pole Vision, twee nieuw LMP1 privéteams, met de hybride technologie op de grid.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto: American Le Mans Series

Europees debuut Zytek 09S Hybrid
Bijna uit het niets is het Rangoni Motorsport, het familieteam dat door de broers Luca en Michael Rangoni in 2004 is opgericht, een deelnemer geworden in de LMP1 klasse. De afgelopen jaren zette het team namelijk auto’s voor de Seat Leon Supercopa in en was het actief in de Italian Superstars klasse. Nu waagt Rangoni Motorsport dus de overstap naar de sportscars.

Minstens net zo verrassend is de auto waarvoor het team voor kiest: een Zytek 09S LMP, aangedreven door de Zytek V8 LMP1 motor en uitgerust met de nieuwste, door Zytek zelf ontwikkelde, hybride technologie. Deze auto maakt dus in 2011 zijn Europees debuut, al is deze auto niet helemaal nieuw. In 2009 zagen we de Zytek al eens in actie in de American Le Mans Series in handen van Corsa Motorsports en met onder andere Stefan Johansson achter het stuur.

Sterk rijderstrio
Teambaas en coureur Luca Rangoni is net als zijn team, verre van een onbekende in de autosport. Toch komt de overstap naar de hoogste klasse van de Le Mans Series als een verrassing. Het overgrote deel van de ervaring van de 42-jarige Italiaan bestaat namelijk uit successen in merkencups als de Europese Renault Clio Cup, de SEAT Léon Supercopa en de Italiaanse Porsche Carrera Cup.

Naast Rangoni is ook 2007 FIA GT kampioen Tomas Biagi van de partij. De derde rijder wordt de relatief onbekende Fernando Geri, die vorig seizoen nog actief was in de LMP2 klasse en zijn geluk niet op kan dat hij nu achter het stuur van een LMP1 Zytek mag kruipen: "Ik ben ontzettend blij. We zijn lang in gesprek geweest met John Manchester van Zytek en hebben het toch voor elkaar gekregen. Dit is meer dan waar ik op had gehoopt!’’ Naast de deelname aan de Le Mans Series hoopt Rangoni Motorsport ook op een inschrijving voor de 24 uur van Le Mans.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet