Formule 1

Formule 1: Pirelli wil minder goede banden maken

hamilton_pitstop

Pirelli is van plan om komend seizoen minder goede banden te fabriceren dan de Formule 1 gewend was van Bridgestone. Ze willen er namelijk voor zorgen dat iedereen volgend jaar elke race tenminste twee pitstops zal moeten maken.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: McLaren

Canada als voorbeeld
Afgelopen seizoen werd het bijtanken verboden, in de hoop dat dit het inhalen op de baan zou bevorderen. Dat bleek echter niet te werken, want de vuile lucht achter de auto bleef nog steeds voor een gebrek aan grip zorgen. En als auto’s niet dicht achter elkaar kunnen rijden, kunnen ze elkaar ook niet inhalen.

Positieve uitzondering in het seizoen 2010 was de Grand Prix van Canada. Toen hadden de banden het bijzonder zwaar en werden de onderlinge verschillen per ronde dermate anders dat de inhaalacties legio waren. Het is goed om te zien dat Pirelli hier lering uit heeft getrokken.

Meer show
“We willen elke race tenminste twee bandenwissels zien”, verklaarde Paul Hembery, de motorsport director van Pirelli. “We willen de show groter en daarmee de sport interessanter maken. We moeten echter wel realistisch blijven: in ons eerste jaar zijn er circuits waar we geen data van hebben, zoals de stratencircuits of de nieuwe banen.”

Om hierop in te spelen heeft Pirelli het voorstel gedaan om tijdens de vrijdagtrainingen verschillende bandentypes uit te proberen. “Er is ons een mondeling voorstel gedaan om dit telkens tijdens de eerste vrije training op vrijdag te doen.”

In de tussentijd zal Pirelli er alles aan blijven doen om de zaakjes op orde te krijgen voor de eerste race van 2011. Om de extreemste omstandigheden na te bootsen zullen ze op het Yas Marina-circuit van Abu Dhabi gaan testen. Dit doen ze ‘s nachts, op een kunstmatig blank gezette baan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet