24H Series

Div: Peter Kox pakt pole voor Dunlop 24H of Dubai

110113_24h_dubai_pole_lambo
Peter Kox reed overtuigend naar pole voor de Dunlop 24H of Dubai

Lamborghini-teams bezetten de volledige eerste startrij voor de zesde editie van de Dunlop 24H of Dubai, de eerste belangrijke internationale lange-afstandsrace van het jaar voor GT’s, toerwagens en 24H specials. In de kwalificatie op het 5,390 kilometer lange Dubai Autdrome pakte de Nederlandse coureur met een rondetijd van 2:00.753 minuten, de snelste ooit gereden kwalificatietijd bij de Dunlop 24H of Dubai, de pole position. Kox, de regerend kampioen in de Duitse ADAC GT Masters-serie, deelt de Blancpain-Reiter Engineering-Lamborghini Gallardo LP560 GT3 met zijn landgenoot Nico Pronk, de Duitser Bernhard Müller en de Zwitser Marc A. Hayek. De identieke auto, ingeschreven door het Gulf Team First uit de Emiraten met coureurs Fabien Giroix en Frédéric Fatien (beide Frankrijk), de Duitser Roald Goethe en de Brit Mike Wainwright completeerde het succes voor Lamborghini met de tweede tijd. Dit jaar nemen er voor het eerst Lamborghini’s deel aan de Dunlop 24H of Dubai.

Tekst en foto: PR


De snelste rijder na het eerste uur, waarin alle auto’s op de baan kwamen, was Nicolas Armindo in de Hermes Attempto Racing-Porsche met startnummer 99 (2:03.688 minuten), gevolgd door Sascha Maassen in de Tolimit Arabia-Porsche (2:04.566 minuten) en Thomas Jäger in de Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG met het startnummer 7 (2:05.066 minuten).

Nederlandse BMW-teams pakken pole in klassen A3T en D2

Het Nederlandse team JR Motorsport was met de BMW het snelst in de 30 minuten durende kwalificatie voor de klassen A1 tot en met A4 plus de beide dieselklassen D1 en D2 en pakte met een rondetijd van 2:11.519 minuten de pole position in de klasse A3T. De snelste auto met dieselmotor was de Nooren Autosport-BMW uit de D2-klasse, terwijl het Duitse BMW-team Kueperracing de snelste tijd in de klasse A4 reed. De eerste plaats in de D1-dieselklasse was voor de Volkswagen Golf TDI van Volkswagen Racing Austria.

Halverwege de 30 minuten durende heat voor de grootste klassen doorbrak Fabien Giroix met de Gulf Team First-Lamborghini als eerste rijder van de dag de grens van 2:03 minuten. Hij werd gevolgd door Sean Edwards in de Tolimit Arabia-Porsche (2:03.065 minuten) en Vincent Radermecker in de Gravity Racing-Mosler (2:03.074 minuten). Tien minuten voor het einde van de sessie klom William Langhorne met de MRS-PZ Aschaffenburg-Porsche op naar de tweede plaats (2:02.786 minuten).

Peter Kox twee keer onder de 2:01
Met iets meer dan drie minuten te gaan, reed Peter Kox met de Blancpain-Lamborghini een tijd van 2:00,915 minuten, die hij daarna nog een keer verbeterde naar 2:00.753 minuten, de snelste kwalificatietijd ooit voor de Dunlop 24H of Dubai. Thomas Enge verbeterde zich met de Gravity-Mosler naar 2:02.567 minuten en was daarmee derde. Vervolgens werd de zwart-wit geblokte vlag getoond, waarmee de 1-2 voor Lamborghini een feit was, met de Blancpain-auto op pole en de Lamborghini van het Gulf Team First op de tweede plaats. De Gravity-Mosler kwalificeerde zich als beste auto uit de SP2-klasse op de derde plaats. De snelste Porsche was de auto van MRS-PZ Aschaffenburg als vierde, de snelste auto uit de 997-klasse was de De Lorenzi Racing-Porsche met startnummer 33 op de 26e plaats algemeen.

Kox: "Willen goede prestatie in de race vervolg geven"
Lamborghini-routinier Peter Kox was dolgelukkig met zijn pole position: “Vorig jaar heb ik met de Reiter-Lamborghini al de titel in de ADAC GT Masters gewonnen en nu willen we ook in deze race graag goed presteren. Ik had een vrije ronde en de auto was fantastisch, dus zo kon ik de pole veroveren. Het is vooral mooi voor ons dat we de andere Lamborghini verslagen hebben… Nee, zonder gekheid, dit is een prachtig succes voor ons allemaal en we zijn vastberaden om de goede prestatie in de race een vervolg te geven!”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet