24H Series

Div: Morgen start de actie bij de Dunlop 24H of Dubai

110111_dubai_welcome
"Warm welcome" voor teams en deelnemers bij de Dunlop 24H of Dubai

Het duurt nog slechts één dag voordat de actie begint op het Dubai Autodrome tijdens de zesde editie van de Dunlop 24H of Dubai, de eerste internationale lange-afstandsrace van het jaar voor GT’s, toerwagens en 24H-specials. “Alle containers zijn aangekomen en sinds vanmorgen zijn de teamleden druk met het uitladen van auto’s en materiaal en het inrichten van de pitboxen. Morgen gaan de eerste auto’s de baan op”, zegt Gerrie Willems van het Nederlandse bureau CREVENTIC, organisator en promotor van de Dunlop 24H of Dubai.


Tekst en foto: PR

Wie rondloopt in het rennerskwartier van het Dubai Autodrome, verwarmd door de zon en de prettige temperatuur van rond de 25 graden, terwijl de meeste mensen in Europa nog bibberen bij sneeuw en ijs, merkt direct de hooggespannen verwachtingen van teams en rijders, die nauwelijks kunnen wachten tot de actie begint. De eerste kans voor rijders, met het circuit vertrouwd te raken, is er op woensdag tijdens de zogeheten “rent-a-car-rides”, een vast programma-onderdeel tijdens races van CREVENTIC. Hierbij kan iedereen met een straatauto de baan op, waarbij een maximum snelheid van 60 km/u geldt. Daarna is er een privétest van vier uur, waarbij teams voor het eerst hun raceauto op de baan kunnen testen. Een andere goede traditie is de ‘Welcome Party’, die dit jaar echter voor het eerst in het rennerskwartier plaatsvindt. “De party wordt in samenwerking met de toeristische organisatie in de Verenigde Arabische Emiraten gehouden en biedt als barbecueparty voor iedereen de gelegenheid om van de typische Arabische gastvrijheid te genieten”, zegt Gerrie Willems. “Er hebben zich al meer dan 500 gasten aangemeld, dus samen met het geplande optreden van een buikdanseres wordt dat een echt ‘warm welcome’, zoals men in het Engels zegt!”

Op donderdag zijn er van 10.00 tot 11.00 uur taxiritten, waarbij coureurs een gast in hun raceauto over het circuit mee kunnen nemen. Na twee vrije trainingen (11.30 tot 12.15 uur en 13.15 tot 14.45 uur) volgt de kwalificatie, waarin de startplaatsen voor de race worden bepaald (15.00 tot 17.30 uur, verdeeld in drie heats). Na de kwalificatie is er van 18.00 tot 20.00 uur nog een avondtraining in het donker. Op vrijdag is er van 10.30 tot 11.00 uur de warm-up, waarna de race om 14.00 uur van start gaat en 24 uur later eindigt.

Een vol veld met teams en rijders uit 38 landen
De zesde editie van de Dunlop 24H of Dubai wordt de grootste tot dusver, met een vol startveld met 90 teams en rijders uit in totaal 38 verschillende landen. Bij de fabrikanten is het nauwelijks een verrassing dat Porsche met 20 auto’s het best vertegenwoordigd is, gevolgd door BMW met 15 auto’s, Renault met negen en SEAT met acht auto’s. Deze cijfers weerspiegelen ook de grote veelzijdigheid in het startveld: terwijl alle Porsches in de aparte Porsche Cup-klasse of in de grootste klasse A6 uitkomen en als kandidaten voor een topklassering gelden, gaat het bij de meeste Renaults om Clio’s uit de compacte A2-klasse. Bij de BMW’s is er een mix van Z4’s, M3’s, een 325i en 1-series, waaronder tal van auto’s met dieselmotoren. De concurrentie voor de Porsches komt naar alle waarschijnlijkheid van drie Ferrari 430’s, drie Lamborghini Gallardo’s en evenzovele Mercedes-Benz SLS AMG’s. De sportwagen met vleugeldeuren beleeft in Doebai zijn debuut bij een 24-uursrace. De overige merken in het startveld: Mosler, Gomez Competition, Brokernet, Ford, Corvette, Audi, Ginetta, Aston Marton, Lotus, Donkervoort, Saker, Opel, Honda, Mini en Volkswagen. In totaal nemen er auto’s van 22 verschillende merken aan de race deel. Live timing, nieuws, webcam-beelden en volop informatie is te vinden via live.24hseries.com

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet