Dutch GT4

Dutch GT4: Ekris Motorsport en Racing Team Holland slaan handen ineen

110108_ekris_presentatie_rijders_auto
"Racing Team Holland by Ekris Motorsport", vlnr Ricardo van der Ende, Duncan Huisman, Pieter-Christiaan van Oranje en Bernhard van Oranje

Het jaar is nog jong, maar deze zaterdag lijkt nu al onbetwist de dag met het meeste BMW-autosportnieuws te worden, tenminste vanuit Nederlands perspectief. Slechts enkele uren na de bekendmaking van de WTCC-deal van Tom Coronel met het ROAL-BMW-team van Roberto Ravaglia vond namelijk in het hoofdkantoor van de BMW Group Nederland in Rijswijk de presentatie van het “Racing Team Holland by Ekris Motorsport” plaats, dat met twee BMW M3 GT4’s zal gaan deelnemen aan het HTC Dutch GT4 Championship. Als coureurs zullen Duncan Huisman en Ricardo van der Ende net als in de afgelopen seizoenen de ene auto besturen, terwijl in ieder geval prins Pieter-Christiaan van Oranje met de tweede BMW van het team in actie zal komen. Hij krijgt tijdens een aantal races versterking van zijn broer Bernhard, die zijn deelname aan het HTC Dutch GT4 Championship echter combineert met het EK GT3.

Tekst: René de Boer
Foto's: Chris Schotanus/Essay Produkties


Voor de presentatie van het team hadden BMW-dealer Van Ekris en importeur BMW Group Nederland flink uitgepakt, want naast de M3 GT4-wedstrijdbolide waren ook de bijzonder snelle straatversies M3 GTS en 1-serie M Coupé exclusief en voor het eerst in Nederland te zien. Geselecteerde bezitters (m/v) van de sportieve BMW M-modellen waren voor de presentatie uitgenodigd, naast een aantal vertegenwoordigers van de media.

110108_ekris_presentatie_duncan_ricardo
Ricardo van der Ende en Duncan Huisman willen dit jaar de titel

Terugblik en vooruitblik
Maar uiteraard ging de meeste belangstelling uit naar de presentatie van het raceteam. Met een spectaculaire film werd kort teruggeblikt op het afgelopen seizoen, waarin Duncan Huisman en Ricardo van der Ende met de Ekris-BMW tot aan het eind in de voorste gelederen van het veld meestreden. Huisman had zelfs tot in de laatste race kans op de titel, maar zag die uiteindelijk net aan zijn neus voorbijgaan. “Dat moet dit jaar anders worden”, sprak hij strijdlustig, en ook Ricardo van der Ende is vastbesloten om komend seizoen weer sterk voor de dag te komen. “Ik ben er trots op dat ik in zo’n sterk kampioenschap mag rijden, en dan nog wel met de Ekris-BMW, volgens mij de beste auto in het veld”, zei hij.

110108_ekris_presentatie_pc
Prins Pieter-Christiaan van Oranje gaat voor succes in de 'Legends' Cup' van het HTC Dutch GT4 Championship


Cirkel rond
De campagne van het Ekris-team wordt voor het komend seizoen echter uitgebreid van één naar twee auto’s. Terwijl Huisman en Van der Ende voor overwinningen in het algemeen klassement en uiteindelijk het kampioenschap gaan, is voor de bemanning van de tweede BMW vooral de “Legends’ Cup” het doel. “Nadat we onze carrière begonnen in de SEAT Ibiza gingen we verder in de BMW 130i Cup. Nu rijden we ook in het HTC Dutch GT4 Championship met BMW, waarmee de cirkel weer rond is”, zei Pieter-Christiaan van Oranje. Dat laatste geldt overigens in meer dan één opzicht, want Ekris Motorsport sloeg de handen ineen met het “Racing Team Holland”, dat ook in de jaren zestig met coureurs Hans Koster en Wim Loos al met BMW actief was. Hans Hugenholtz, die de naam van het bekende Nederlandse team een aantal jaren nieuw leven inblies, verwees tijdens de presentatie kort naar de historie.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet