WTCC

WTCC: "Hier kan ik races winnen" - Tom Coronel met ROAL-BMW in WTCC

110108_wtcc_coronel_ravaglia
Tom Coronel met ROAL-teambaas Roberto Ravaglia

Tom Coronel rijdt het komend seizoen in het FIA WK Toerwagens (WTCC) met een BMW 320 TC van het Italiaanse ROAL-team van Roberto Ravaglia en Aldo Preo. “Het voelt een beetje alsof ik de Italiaanse lotto en de jackpot gewonnen heb”, zegt Tom Coronel, die zelf verbaasd was over de snelheid waarmee de overeenkomst eerder deze week tot stand kwam. “Ik kreeg een telefoontje of ik naar Italië kon komen, en we waren het eigenlijk vrijwel direct eens”, vertelt hij. Anders dan in het afgelopen seizoen met de SEAT bij het Sunred-team, is het budget ditmaal geen probleem. “We hebben afgesproken dat we flink gaan testen, begin februari al in Vallelunga. Roberto is enorm gemotiveerd. In dit team en met deze auto kan ik races winnen en meestrijden voor de titel. Dat is het doel, en dat is realistisch”, zegt Coronel stellig.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR


Hoewel het niet met zoveel woorden gezegd wordt, is het in WTCC-kringen bekend dat BMW graag wil laten zien wat er met de aangepaste raceversie van de 320si mogelijk is. In verband met de nieuwe reglementen, die vanaf dit seizoen van kracht zijn, heeft BMW Motorsport een 1,6-liter turbomotor ontwikkeld en werden ook het chassis, de versnellingsbak en de aerodynamica van de auto aangepast. Zoals bekend heeft BMW in 2011 geen eigen fabrieksteam meer in het WTCC, om zich volledig te kunnen richten op de ontwikkeling van de nieuwe M3 voor de DTM vanaf 2012. In het business-model van BMW Motorsport is echter de klantensport met teams in de diverse toerwagenklasses van groot belang, zodat het ons niet zal verbazen als er via de achterdeur toch de nodige technische ondersteuning voor het team van Roberto Ravaglia komt.

110108_wtcc_coronel_bmw_zijkant
Zo gaat de ROAL-BMW van Tom Coronel er in het seizoen 2011 uitzien

Eerdere successen met Zanardi, Porteiro, Hernandez en Huisman

Ravaglia, die zelf in 1988 met de BMW M3 (E30) wereldkampioen toerwagens werd en het jaar erna de titel in de DTM won, was tot en met 2009 onder de vlag van BMW Team Italy-Spain actief in het WTCC. Rijders als Alex Zanardi, Felix Porteiro en Sergío Hernandez kwamen voor het team in actie, maar ook Duncan Huisman reed races voor Ravaglia, die in de leiding van het team wordt bijgestaan door een andere succesvolle oud-BMW-coureur, namelijk Umberto Grano. Toen BMW voor 2010 het aantal fabrieksteams reduceerde van drie naar één en alle aandacht richtte op het RBM-team van Bart Mampaey, viel Ravaglia buiten de boot. Voor hem bleef als alternatief de deelname aan de Italiaanse Superstars-serie, maar na één jaar afwezigheid keert ROAL Motorsport nu dus toch weer in het WTCC terug.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet