IndyCar

Indycar: Bandenleverancier Firestone overweegt te stoppen?

Onverwachte problemen voor de uit het dal klimmende Indycar. Volgens welingelichte bronnen zou bandenleverancier Firestone overwegen om zich uit de Indycar-series terug te trekken.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Indycar


indycar_firestone_banden

Gaat bandenleverancier Firestone stoppen?
Dit jaar loopt het contract tussen bandenleverancier Firestone en de IZOD Indycar-series ten einde. Bij Firestone overweegt men om aan het eind van 2011 definitief met Indycar te stoppen. Indycarbaas Randy Bernard verklaarde afgelopen dinsdag dat hij behoorlijk “bezorgd” was. Bernard verklaarde dat men hem bij Firestone duidelijk te kennen had gegeven “wat men bereid was om te doen om terug te komen.” Verder wilde Bernard geen nadere details bekend geven. Mogelijk dat er eind deze week een oplossing gevonden is.

Al Speyer van Bridgestone Americas Motorsports was niet voor commentaar bereikbaar. De deadline om het contract te vernieuwen was 31 december j.l.

Langdurige band
Firestone heeft natuurlijk een langdurige band met Indycar. Exact 100 jaar geleden won Ray Harroun de eerste Indy 500 op Firestone banden. Tussen 1920 en 1966 behaalde Firestone 43 achtereenvolgende overwinningen, Van de 94 verreden Indy 500’s zijn er 61 door Firestone gewonnen. Sinds 1996 heeft men 91.6% van de Indycarwedstrijden gewonnen.

Mocht Firestone inderdaad opstappen dan zal Indycar elke fabrikant in overweging nemen. Daarbij zijn de namen van Goodyear, Michelin, Cooper en Pirelli al gevallen. Maar zij kunnen nauwelijks aan de ervaring van Firestone tippen op het gebied van de krachten die de Indycars op hun banden drukken. Zowel Michelin als Goodyear hadden op Indianapolis in de Formule 1 en in NASCAR in het verleden de nodige problemen.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet