Formule 1

Formule 1: Nieuw motorenreglement in 2013 van kracht

De FIA World Motors Sports Council heeft voor 2013 een nieuw motorenreglement voor de Formule 1 aangekondigd. De atmosferische motoren gaan vervangen worden door ecologisch verantwoorde turbomotoren.

Tekst Willem J. Staat
Foto PR

start


Nieuw F1 motorenreglement in 2013 van kracht
De FIA heeft voor 2013 een nieuw motorenreglement aangekondigd waarbij men gebruik gaat maken van een 4 cyl. 1.6L krachtbron met een injectie tot 500 bar en waarbij maximaal 12.000 toeren per minuut zijn toegestaan. Concreet betekent dit dat er 35% minder brandstof verbruikt gaat worden. Volgens de FIA moeten de prestaties hetzelfde blijven. Per rijder worden vijf motoren toegestaan het daaropvolgende jaar vier.

Veranderingen voor 2011
In 2011 zijn teamorders weer toegestaan maar de FIA behoudt zich het recht om alsnog in te grijpen, indien nodig. Ook zal men in 2011 op het rijgedrag letten. Er komt een limiet aan de breedte van de “Fast Lane”.

De wedstrijdleider krijgt het recht om de pitlane om veiligheidsredenen te sluiten. Een regel die zowel in NASCAR-als Indycar met regelmaat de afgelopen jaren succesvol is toegepast.

Er zullen duidelijk aanwijzingen gegeven worden wanneer de Safetycar ingehaald mag worden. De communicatie tussen de teams en rijders is volledig open voor de TV Media.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet