Advertorials

ADVERTORIAL: Peter van Egmond: ‘Mijn mooiste foto’s op canvasdoek en print beschikbaar’

trulli_on_fire

Tijdens een Grand Prix Formule 1 wordt er niet alleen óp het asfalt gestreden. Ook naast de baan wil men de beste zijn. Dan jagen zo’n negentig fotografen op de mooiste kiek.

knipoog_senna_1993

"Je moet bereid zijn risico te nemen. Alleen dan kun je je onderscheiden met een unieke plaat’’, zegt autosportfotograaf Peter van Egmond, wiens beelden nu op fraaie canvasdoeken te koop zijn.

Tekst: Marc Kok
Foto’s: Peter van Egmond

Eigenlijk wilde Peter van Egmond zelf dolgraag coureur worden. Maar nadat zijn Simcaatje op CPZ in de puinpoeier was gereden én hij een keer op weg naar het Zandvoortse circuit op de openbare weg de geleende Toyota van zijn moeder om een boom had gekruld, was duidelijk dat er geen Michael Schumacher in hem schuil ging. "Stond ik daar, nota bene in raceoverall, naast de Toyota. Dat leverde bij de voorbijgangers en de politie natuurlijk het nodige gegniffel op’’, kan Peter van Egmond nu ook om die situatie lachen.

Liefde voor autosport
De passie voor auto’s kreeg Van Egmond (anno 1956) al op jonge leeftijd mee van zijn vader. "Hij nam me in 1965 mee naar Zandvoort, waar Rob Slotemaker een race reed in een Formule 3. Zijn Brabham was voor die tijd heel speciaal. Die auto had geen normale versnellingsbak, maar een variomatic – een knappe uitvinding van de DAF fabriek. Men noemde die bak gekscherend een bretelaandrijving, maar was een mooi, volautomatisch ding. Terwijl de complete concurrentie met de hand moest schakelen, hoefde Slotemaker alleen maar gas te geven. Zo is mijn liefde voor de racerij begonnen’’, herinnert Peter zich.

Lekker driften
Van Egmond werd vervolgens een frequent bezoeker van de Nederlandse Grand Prix Formule 1 en de nationale autosport. Hij werd dermate gegrepen door de snelle bolides, dat hij eind jaren zeventig twee keer aan een wintercursus heeft meegedaan. "Ik reed zowel in formule- als toerwagens. Dat ging zeker niet onverdienstelijk. In een Toyota Carina reed ik me achter cursuswinnaar Gerrit van Kouwen naar plaats twee. Wat ik heel goed kon, was driften. Vol dwars door het Scheivlak gaan, gaf een kick.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet