DTM

DTM: Einde van een tijdperk

sjanghai35
De Dunlop SP Sport Maxx uit de DTM

Met de DTM-finale van gisteren op het stratencircuit in Sjanghai kwam er ook een einde aan een tijdperk: Dunlop was voor de laatste maal actief als de exclusieve bandenleverancier in de toerwagenserie. Het merk met de “Flying D” bekleedde deze rol sinds de heropleving van de DTM in het jaar 2000. Vanaf volgend jaar wordt de positie van bandenleverancier overgenomen door het Koreaanse merk Hankook, dat voor deze status een flink bedrag op tafel heeft gelegd en de banden ook nog eens kostenloos aan de DTM-teams beschikbaar stelt. Dunlop wil zich meer gaan richten op de lange-afstandsraces. “Door de onderlinge competitie tussen verschillende bandenmerken is er daar sprake van ontwikkeling op een ander niveau, wat ook weer ten goede komt aan de serieproductie”, zegt Michael Bellmann, hoofd motorsport van Dunlop Duitsland.

Tekst: René de Boer
Foto: Rebocar Automotive Productions


In totaal werden er tussen mei 2000 en november 2010, de elf seizoenen waarin Dunlop actief was als de exclusieve bandenleverancier in de DTM, 120 races gehouden. Gedurende de genoemde periode bracht Dunlop 105.200 banden, waaronder meer dan 15.000 regenbanden, naar 22 circuits in twaalf landen in Europa en Azië. De warmste race vond in juli 2007 plaats op het circuit van Mugello in Italië met een asfalttemperatuur van maar liefst 53 graden. Het vaakst werd op de Hockenheimring gereden: daar vonden tussen 2000 en 2010 in totaal 22 races plaats.

78 coureurs uit 19 landen raceten in de DTM met Dunlop

Niet minder dan 78 coureurs uit 19 landen in Europa, Noord-Amerika en Azië raceten met de raceversie van de Dunlop SP Sport Maxx. Huiskamervraag: hoeveel Nederlandse coureurs startten sinds 2000 in de DTM en wie waren dat? Antwoord: Vier: Patrick Huisman, Christijan Albers, Jeroen Bleekemolen en Olivier Tielemans. Voor onze Belgische lezers zijn het er drie: Vanina Ickx, Yves Olivier en David Saelens. De succesvolste rijder in die periode is Bernd Schneider met 19 overwinningen, gevolgd door Gary Paffett, die door zijn overwinning tijdens de finale in Sjanghai zijn totaal op 17 bracht. Mercedes-Benz won 77 races, Audi 35 en Opel acht. “We beschikken over de ervaring uit 120 races, en die is van onschatbare waarde”, aldus Michael Bellmann van Dunlop. Die ervaring moet Hankook inderdaad eerst maar eens opbouwen…


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet