NASCAR

NASCAR: Jimmie Johnson schrijft NASCAR geschiedenis. JGR-Toyota grote verliezer(lang)

Jimmie Johnson schreef op Homestead geschiedenis door voor de vijfde achtereenvolgende maal de Chase naar de Cup te winnen. Dit maakt Johnson tot één van de grootste in deze tak van autosport. Vrijwel alle drie titelkandidaten gingen tijdens de wedstrijd minstens eenmaal de fout in. Johnson had daarbij het meeste geluk. Carl Edwards won de wedstrijd met het team van Roush Fenway Racing.

Tekst Willem J.Staat
Foto’s NASCAR, Toyota, Ford

johnson_homestead_titel
Historisch moment Johnson heeft de vijfde Sprint Cup gewonnen. "Jullie zijn misschien geen
fans van de No 48. Maar vandaag hebben jullie iets bijzonders gezien."

Johnson schrijft NASCAR geschiedenis. Toyota grote verliezer. Edwards wint
Roush Fenway-coureur Carl Edwards boekte zijn tweede achtereenvolgende overwinning in de NASCAR Sprint Cup-series. Zowel Carl Edwards als Martin Truex Jr(Toyota) drukten hun stempel op de seizoensfinale in Homestead. Van de 267 ronden tellende wedstrijd reed Edwards er maar liefst 190 op kop. Voor Edwards betekende het zijn 18e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Edwards en Martin Truex Jr.(Toyota) leverde een felle strijd om de kop. Maar de belangstelling van het publiek ging natuurlijk uit naar het gevecht tussen de titelkandidaten Hamlin, Johnson en Harvick.Uiteindelijk was het Carl Edwards die de wedstrijd met 1.608 seconden voorsprong op Jimmie Johnson won. Martin Truex Jr. eindigde uiteindelijk als elfde.

winnaar_edwards
De zege van Carl Edwards ging een beetje ten onder.


Nagelbijtende titelstrijd
JGR-Toyota-coureur Denny Hamlin was de grote favoriet voor de Chase naar de Cup. Voor de wedstrijd op Homestead had Hamlin met 15 punten voorsprong de beste papieren. Maar nog voordat de wedstrijd 25 ronden oud was kreeg Hamlin de eerste tegenslag te verwerken. Vanuit een 37e startpositie was Hamlin naar de 19e plek opgeklommen. Een touché met de Ford van Greg Biffle zou zijn wedstrijd nadelig beïnvloeden. Hamlin spinde richting “infield” maar wist zijn Toyota nog wel op de baan te houden. Daarbij beschadigde Hamlin de “front splitter” en één van de wielen was iets uit het lood geslagen. Bij elke pitstop probeerde de JGR-crew de opgelopen schade koortsachtig te herstellen. Ook verloor Hamlin door een wederzijdse blunder nog eens veel tijd, door niet naar binnen te komen. Op dat moment was Hamlin alleen nog in virtueel gevecht met Kevin Harvick.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet