WTCC

WTCC: Huff pakt pole in Macau

101120_wtcc_quali_2_macau_huff
Snelste op zaterdagochtend: Rob Huff

Net als vorig jaar start Chevrolet-coureur Rob Huff voor de eerste WTCC-race in Macau vanaf de pole-position. In de uitgestelde tweede heat van de kwalificatie, die op zaterdagochtend werd verreden, reed de Brit met 2:31,321 minuten de tot nu toe snelste rondetijd van het weekeinde op het 6,12 kilometer lange Guia-circuit. Daarmee mag hij voor de zesde keer in zijn WTCC-loopbaan vanaf de eerste startplaats vertrekken.

Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


Tussen de eerste en de tweede heat van de WTCC-kwalificatie lagen in Macau bijna 16 uur. Omdat het gisteren vanwege de vele incidenten en rode vlaggen te donker was geworden om na de eerste heat ook nog de tweede sessie voor de tien snelste rijders te kunnen houden, moesten de heren Muller, Huff, Monteiro, Menu, Michelisz, O’Young, Tarquini, Priaulx, Farfus en Couto op de vroege zaterdagochtend nog een keer aan de bak, om de verdeling van de eerste tien startplaatsen te bepalen.

Normaal gesproken is de zaterdag in Macau voor WTCC-rijders een vrije dag, maar de talrijke incidenten op vrijdag maakten de verandering in het tijdschema noodzakelijk. “Voor ons is dat helemaal niet zo makkelijk, direct na het ontbijt, als de motor en de banden van de auto nog koud zijn, meteen vol te rijden”, zei Chevrolet-coureur Yvan Muller. En prompt maakte de Elzasser één van zijn normaal gesproken weinige fouten: voor de Lisboa-bocht miste hij zijn rempunt, waarop hij met de linker voorkant ban zijn auto de bandenstapels raakte. Hij kon nog wel de pits bereiken, waar de schade provisorisch werd gerepareerd. Vervolgens kon hij de training hervatten.

101120_wtcc_quali_2_macau_michelisz
Norbert Michelisz reed de tweede tijd, maar start morgen als zevende

Rob Huff reed ondertussen met 2:31,321 minuten de snelste rondetijd van het weekeinde en pakte daarmee de pole voor de eerste race. Enigszins verrassend reed Macau-debutant Norbert Michelisz met zijn Zengö-Dension-SEAT de tweede tijd, maar omdat hij tijdens de eerste kwalificatieheat zijn auto niet volgens voorschrift had laten wegen, kreeg hij van de sportcommissarissen een straf opgelegd. Daardoor start de Hongaar morgen niet als tweede, maar als zevende.

Yvan Muller reed na reparatie nog de derde tijd en mag vanwege de straf voor Michelisz morgen in de race vanaf de eerste startrij naast zijn teamgenoot Huff vertrekken. Alain Menu was in de kwalificatie vierde, gevolgd door Tiago Monteiro als snelste SEAT-rijder en Augusto Farfus als best geklasseerde BMW-coureur, respectievelijk op de plaatsen vijf en zes. Gabriele Tarquini, Andy Priaulx, Darryl O’Young als beste privérijder en lokale held Andre Couto completeren de top tien.

101120_wtcc_quali2_macau_menu
Fraai Macau-beeld met Alain Menu

Uitslag:
1. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze, 2:31,321
2. Norbert Michelisz (Hon), SEAT Leon TDI, 2:31,728
3. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, 2:31,773
4. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze, 2:31,862
5. Tiago Monteiro (Por), SEAT Leon TDI, 2:31,946
6. Augusto Farfus (Bra), BMW 320si, 2:32,222
7. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon TDI, 2:32,222
8. Andy Priaulx (GBr), BMW 320si, 2:32,478
9. Darryl O’Young (HKg), Chevrolet Lacetti, 2:33,185
10. Andre Couto (Mac), SEAT Leon TDI, 2:37,073


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet