DTM

DTM: Vanina Ickx mogelijk met Audi in DTM

 Vanina Ickx

Vanina Ickx vorig jaar op bezoek bij de DTM met Audi-rijder Tom Kristensen en vader Jacky Ickx, bij elkaar goed voor 13 Le Mans-overwinningen

Terwijl de kalender voor de DTM 2006 met de aankondiging van de wedstrijd op het circuit van Le Mans nu volledig vaststaat, gaan de speculaties over de bezetting van de diverse stoeltjes bij Audi en Mercedes-Benz volop door. Het jongste gerucht betreft de Belgische rijdster Vanina Ickx, die mogelijk voor Audi in de DTM zou uitkomen.


Tekst: Albert Landman, foto: Audi Sportpresse

Journalistieke regel nummer één: check altijd de juiste spelling van namen. Zo zagen we onlangs de naam van DTM-baas Hans Werner Aufrecht op een Nederlandse website letterlijk vertaald als "Hans Werner Oprecht", en zo schrijven vanmorgen bijna alle Duitse dagbladen over "Vanina Icks" in plaats van "Vanina Ickx". Zo werd het immers gisteravond door het Duitse nationale persbureau DPA gemeld...

Hoe dan ook, de kans bestaat inderdaad dat de dochter van zesvoudig Le Mans-winnaar, Dakar-winnaar en oud-Formule 1-coureur Jacky Ickx dit seizoen in de DTM uitkomt. Ze geldt als voorname kandidaat bij het team van Midland-F1-teambaas Colin Kolles, die twee Audi A4's uit 2004 in de DTM wil inzetten.

Hoewel Kolles van Audi nog geen definitieve toezegging heeft, zijn de onderhandelingen naar verluidt wel in een vergevorderd stadium. De oorspronkelijk uit Roemenië afkomstige tandtechnicus heeft in Greding nabij Ingolstadt nog een werkplaats, van waaruit hij de afgelopen jaren zijn Formule 3-team runde. Daar zouden ook de DTM-auto's kunnen worden onderhouden. Handig is dat de Audi-fabriek slechts een paar kilometer verderop ligt.

Vanina Ickx deed de afgelopen jaren ervaring op in diverse sportwagens en GT's. Vorig jaar reed ze een gastrace in de Duitse Porsche Carrera Cup op de Norisring in Neurenberg in het bijprogramma van de DTM. Afgelopen weekend kwam ze nog in actie tijdens de historische rally "Boucles de Spa", eveneens met een Porsche.

Als Vanina Ickx dit jaar inderdaad in de DTM uitkomt, wordt ze de eerste vrouw in het kampioenschap sinds Ellen Lohr in 1996. Lohr reed van 1991 tot en met 1996 voor Mercedes-Benz in de DTM en ITC en won in 1992 op Hockenheim als eerste en tot nu toe enige vrouw een race voor het kampioenschap.

Vanina Ickx zou ook de eerste Belgische vertegenwoordiger in de DTM zijn sinds Yves Olivier, die in 2001 en 2002 zonder al teveel succes voor Opel in actie kwam. Vorig jaar al werd de naam van Ickx genoemd voor een mogelijk gastoptreden met Mercedes-Benz tijdens de DTM-race op Spa-Francorchamps, maar dat kwam uiteindelijk niet van de grond.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet