Formule 3

Formule 3: Teruggang of overgang?

Het vertrek van ART Grand Prix uit de F3 Euroseries komt niet bepaald als een donderslag bij heldere hemel. Met gemiddeld veertien deelnemers leden de F3 Euroseries afgelopen seizoen al een kwakkelend bestaan.

duel_bottas_wittmann_ws
Valtteri Bottas in actie voor ART tijdens het DTM-weekend eerder dit jaar.

Tekst Willem J. Staat, foto’s: Archief Autosport.nl

Vertrek ART Grand Prix niet onverwacht
Het vertrek van ART Grand Prix ofwel het voormalige ASM Racing uit de F3 Euroseries komt niet onverwacht. Het is natuurlijk duidelijk dat er zich bij ART GP geen kandidaten meer gemeld hebben voor een zitje in 2011. Er restte teambaas Frederic Vasseur weinig keuze. ART GP grossierde tussen 2004 en 2009 in kampioenen. Mannen als Lewis Hamilton, Paul Di Resta, Jamie Green, Romain Grosjean, Jules Bianchi en Nico Hülkenberg werden door ART GP als kampioen afgeleverd. De wapenwedloop op het motorenfront tussen Mercedes en Volkswagen was mede verantwoordelijk voor de terugval in de F3 Euroseries. Maar de grootste boosdoener voor de terugval in de F3 Euroseries is te wijten aan het FIA GP3 kampioenschap. Of de F3 Euroseries in zijn huidige vorm deel blijft uitmaken van het DTM pakket blijft een vraagteken. Op de Nürburgring werden er afgelopen zomer concrete voorstellen voor drie races gedaan om meer deelnemers te trekken…

Hamilton_Sutil_touche_2150
ASM teamgenoten Lewis Hamilton en Adrian Sutil in gevecht tijdens het DTM-weekend van 2005 op Circuit Zandvoort.

Ecclestone filosofie
Voor Bernie Ecclestone bestaat de ideale wereld uit GP3, GP2 en Formule 1. Men zou graag zien dat de aanstormende talenten deze weg volgen. Maar vele goede talenten zullen dit doel uiteindelijk wegens financiële perikelen nimmer bereiken en een andere weg in de autosport moeten zoeken. En dit is de grootste groep. Juist deze categorie coureurs leert met een gevarieerde F3 Euroseries of Britse F3 kalender meer dan op de standaard F1 circuits. In de GP3 werd Esteban Guttierrez dit jaar kampioen. In de F3 Euroseries was hij niet meer dan een middenmoter. In de GP3 was het afgelopen seizoen vaak een komen en gaan van rijders omdat de teams op deze manier de sancties van de FIA konden ontlopen.

renger_gp3_test_2010
Renger van der Zande test op het circuit van Paul Ricard de GP3 bolide.

FIA F2 geen serieuze concurrent
Het FIA F2 kampioenschap kan niet echt als een serieuze concurrent voor de F3 Euroseries worden beschouwd. Jonathan Palmer was daar afgelopen zomer duidelijk in. “Het is inderdaad goedkoper dan de F3 Euroseries maar het FIA F2 kampioenschap is opgezet voor mensen die geen toegang tot gefortuneerde relaties of families hebben.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet