Diversen

WTCC: Okayama brengt niet gewenste resultaat voor Tom Coronel

tom_coronel_-_okayama_2

Meer dan de 16de plaats in de eerste race en de negende plek in de tweede race zat er niet in voor SEAT-coureur Tom Coronel tijdens het voorlaatste raceweekeinde van het FIA WK Toerwagens (WTCC) in het Japanse Okayama. Beide wedstrijden vonden plaats in de stromende regen, wat het voor de rijders niet gemakkelijker maakte.

Tekst en foto’s: PR

In de eerste race werd Coronel op het linker voorwiel geraakt door een concurrent, die in de rondte ging. Met een flink beschadigde linker voorwielophanging bereikte hij nog als 16de de eindstreep. In de tweede race kon hij een aantal plaatsen goedmaken, waarmee hij in zijn SEAT Leon TDI in de kleuren van McGregor en TW Steel als negende werd geklasseerd. “Ik had in Japan op meer gehoopt, maar het mocht niet zo zijn,” aldus Coronel.

Tom Coronel vloog via Londen en Seoel naar Okayama. “Het was een lange reis, maar als ik in Japan aankom, voel ik me altijd weer helemaal thuis,” berichtte hij. “De mensen zijn vriendelijk, de hele cultuur, het is allemaal heel vertrouwd, omdat ik hier natuurlijk jarenlang geracet heb.”Het circuit van Okayama, waar in 1994 en 1995 ook de Formule 1 te gast was (destijds heette de baan nog TI Circuit Aida), is ook speciaal omdat de meeste rijders en teamleden in een soort vakantiehuisjes op het circuit zijn ondergebracht. De catering is voor iedereen in een grote tent in het rennerskwartier en wie verder nog iets wil hebben, kan terecht bij de talloze automaten die overal op het terrein te vinden zijn. “Heel bijzonder: koude en warme dranken, rijst, noedels en zelfs patat komt uit de automaat,” lacht Tom Coronel.

Op vrijdag was er de traditionele test die altijd plaatsvindt wanneer het WTCC op een nieuw circuit rijdt, of wanneer de auto’s, zoals in dit geval, een zeereis achter de rug hebben. Voor Tom Coronel was de 30 minuten durende sessie op vrijdagmiddag, door de coureurs doorgaans aangeduid als ‘free practice zero’, de eerste keer sinds de WTCC-races in Valencia medio september dat hij weer in zijn SEAT Leon TDI zat. In de test reed Coronel een tijd van 1:39,453 minuten, waarmee hij als zevende van de in totaal 27 deelnemende coureurs geklasseerd werd. “De baan bood nog erg weinig grip, maar als geheel voelde de auto wel goed aan,” berichtte Coronel na afloop.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet