NASCAR

NASCAR: Late "Big One" beslist wedstrijd in Talladega ten voordele van Clint Bowyer

Talladega staat bekend om de gevreesde “Big One”. Eigenlijk verliep de tweede NASCAR Sprint Cup-wedstrijd op Talladega aardig tam. Maar in het zicht van de finish bracht Ford-coureur A.J. Allmendinger daar verandering in. Terwijl de koplopers richting finish sprintten zorgde hij uiteindelijk toch nog voor de “Big One”.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

bowyer_harvick_talladega_2
De voorsprong van Bowyer bedraagt slechts mm's op het moment dat er geneutraliseerd
gaat worden.

Clint Bowyer wint dankzij “The Big One”
In Europa telt het voortijdig beëindigen van de wedstrijd altijd de voorgaande ronde. Bij NASCAR houdt men daar een iets ander systeem op na. Met de finish in zicht stormden Kevin Harvick, Clint Bowyer, Juan Pablo Montoya en David Reutimann het zwart-wit geblokt af. Nog voordat die bereikt werd moest er geneutraliseerd worden voor “The Big One” van A.J. Allmendinger’s Ford, die een spectaculaire finish eigenlijk aardig verstoorde.
 


Nadat NASCAR officials de wedstrijdbeelden verschillende keren bestudeerd hadden, besloot men de zege aan de Chevrolet van Clint Bowyer toe te kennen. Videobeelden wezen uit dat RCR-coureur slechts enkele millimeters voorsprong had op zijn teamgenoot Kevin Harvick. Terwijl NASCAR officials zich over de beelden bogen bleef Harvick rustig in zijn auto op de beslissing wachten. “Ik kan mij geen zorgen maken voer dingen die ik niet in de hand heb. Ik heb alleen diegenen verslagen, die ik moest verslaan. En ik komt dicht bij ze(Johnson en Hamlin) in de buurt. Dit is het enige dat telt.”aldus de RCR-coureur.

Voor Clint Bowyer was het zijn eerste zege op een baan met “restrictor-plates” en tevens de tweede dit seizoen en de vierde in zijn carrière. Tevens compenseerde de zege op Talladega voor het verlies van 150 punten nadat de achterkant van zijn Chevrolet op New Hampshire illegaal was bevonden.(De achterzijde voldeed op een 1/60.000e inch na niet aan de reglementen).

start_talladega_2
Polesitter(42) Juan Pablo Montoya was prominent in de kop aanwezig.

Streep door de rekening voor Montoya
De crash van A.J. Allmendinger betekende een behoorlijke streep door de rekening van Montoya. Polesitter Montoya bevond zich in de 186e in een ideale positie achter Clint Bowyer maar moest uiteindelijk met een derde plek genoegen nemen. Montoya: “ Op dat moment pushte ik Bowyer en ik kon er absoluut niet op wachten om zelf gepusht te worden. Ik probeerde gewoon om de wedstrijd te winnen. Ik had de beste kans om Bowyer naar voren te duwen en in het zicht van de finish aan hem voorbij te gaan. Ik heb hier twee keer tweede en derde gelegen en telkens kwam er bij mij een neutralisatie in de laatste ronde. En als je inhaalpoging hier tussen een groepje auto’s niet lukt dan eindig je gewoon als 20e. Zo is dat hier op Talladega nu eenmaal.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet