WTCC

WTCC: Huff wint regenrace Okayama

Chevrolet-coureur Rob Huff heeft de 19e race van het FIA WTCC gewonnen. Op het circuit van Okayama was de Brit in zijn voorwielaangedreven Chevrolet Cruze in de stromende regen duidelijk in het voordeel ten opzichte van pole-sitter Andy Priaulx in de achterwielaangedreven BMW 320si en dat gaf Huff de mogelijkheid om zijn tweede overwinning van het seizoen binnen te halen. Yvan Muller reed een keurige inhaalrace en eindigde als derde. Voor Tom Coronel, die in de beginfase werd geraakt door een spinnende Kristian Poulsen, zat er niet meer in dan de teleurstellende 16e plaats.

Tekst: René de Boer


De warm-up vond nog op een droge baan plaats, maar voorafgaand aan de race begon het – in de beste traditie van Okayama – dusdanig hard te regenen dat de wedstrijdleiding besloot om de race met twee ronden achter de safety-car te laten starten. Het aantal ronden werd daardoor verhoogd van 14 naar 16. Toen de race eenmaal was vrijgegeven, kon Priaulx aanvankelijk zijn leidende positie behouden, maar het was al snel duidelijk dat Huff een beter tempo kon aanhouden. In de derde ronde ging het al meteen mis voor Franz Engstler, snelste privatier in de kwalificatie, die in botsing kwam met Tiago Monteiro. In dezelfde ronde ging Poulsen in de rondte en raakte onder andere Coronel op het linker voorwiel van diens SEAT.

In ronde vijf nam Rob Huff zonder al teveel moeite de eerste plaats over van Priaulx. Weliswaar leek hij nog even de controle over zijn auto te verliezen, maar door gas te geven kreeg hij de Cruze weer in het rechte spoor en kon hij zijn eerste plaats vasthouden. Priaulx was daarmee tweede voor zijn teamgenoot Augusto Farfus, die echter een paar ronden later ook zijn meerdere moest erkennen in een Chevrolet-rijder, namelijk de snel opgeklommen Yvan Muller.

Gabriele Tarquini raakte net als vorig jaar in Okayama eenmaal van de baan, maar kon nu wel zijn race voortzetten. Terwijl Huff de overwinning naar huis reed voor Priaulx, Muller, Farfus, Michelisz en Turkington, wisselde Tarquini in de laatste ronde nog van positie met zijn teamgenoot Nykjaer. Dat betekent voor de Italiaan een paar puntjes meer, terwijl hij in de tweede race alsnog vanaf de eerste rij mag starten. Tom Coronel vocht een spannend duel uit met de Japanse privérijder Yukinori Taniguchi in de Chevrolet Lacetti, maar verremde zich in de slotfase nog een keer en werd zo slechts 16e.

Uitslag:

1. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze, 16 r. in 31:46,668 (gem. 111,92 km/u)
2. Andy Priaulx (GBr), BMW 320si, op 2,977
3. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, op 4,931
4. Augusto Farfus (Bra), BMW 320si, op 8,596
5. Norbert Michelisz (Hon), SEAT Leon TDI, op 9,742
6. Colin Turkington (GBr), BMW 320si, op 11,310
7. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon TDI, op 13,876
8. Michel Nykjaer (Den), SEAT Leon TDI, op 14,901
16. Tom Coronel (Ned), SEAT Leon TDI, op 1:22,055

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet