NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin houdt met zege op Martinsville Chase volledig open

“Wie zei dat de titelstrijd voorbij was” verklaarde Denny Hamlin na zijn zege op Martinsville. De JGR-coureur is regerend kampioen Jimmie Johnson tot op zes punten genaderd. Die voelt nu allerminst zeker van een eventuele vijfde titel.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

martinsville_2_denny_hamlin
Denny Hamlin houdt de spanning erin. De JGR-Toyota coureur heeft de titelstrijd allerminst
opgegeven. Hij zorgt voor één van de spannendste Chases!

JGR-coureur Denny Hamlin houdt het spannend
“We are back baby” schreeuwde Denny Hamlin over de boordradio na zijn zege op Martinsville. M.a.w de strijd is nog niet gestreden. Enkele weken geleden leek Jimmie Johnson op een vijfde titel af te stevenen. Maar Hamlin is met zijn zege Johnson tot op 61 punten genaderd! “Jullie schreven toch dat het voorbij was. Ik heb jullie toch gezegd dat dit niet het geval is” verklaarde Hamlin op de persconferentie direct na de wedstrijd.

Hamlin viel direct na de start op Martinsville naar de 13e plek terug. Dankzij een eerste neutralisatie in de 49e ronde wist het JGR-team problemen met de wegligging op te lossen. Vooral de linkerachterband veroorzaakte nogal wat problemen. Daarna ging het bergopwaarts.

Na zijn laatste pitstop promoveerde Hamlin van de zesde naar de derde plek en ging later ook aan Kevin Harvick en Mark Martin voorbij. Hamlin: “Ik beschikte nou niet bepaald over een auto waarmee je kon winnen. Ik had Jimmie Johnson en Kevin Harvick vrijwel de gehele wedstrijd in mijn nabijheid.

Hoewel de wedstrijd maar liefst 15 neutralisaties telde, werd er in de laatste 98 ronden niet meer geneutraliseerd. Hoewel er rook uit de Ford van Travis Kvapil kwam weigerde NASCAR te neutraliseren.

Jimmie Johnson: “Over de radio schreeuwde ik olie op de baan. Maar nadat er drie auto’s gepasseerd waren gebeurde er niets. Hoewel het mij misschien geholpen had was ik blij dat er niet geneutraliseerd werd. Tijdens sommige weekends wordt er al voor het minste geringste naar de gele vlag gegrepen. Deze week klapte er zeven banden voor me. Er gebeurde niets. Ik eindigde als vijfde omdat we voor de long-runs toch niet over een goede auto beschikten.” Voor de wedstrijd had het team van Hendrick Motorsports nog wat veranderingen aan de aandrijfas aangebracht. Het team wilde daar geen verklaring voor geven. Mogelijk dat Johnson in de loop van de week nog een penalty kan verwachten.


martinsville_2_johnson
Jimmie Johnson, hier in gevecht met Kyle Busch, is allerminst zeker van de titel.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet