NASCAR

NASCAR: Penske-coureur Brad Keselowski dicht bij Nationwide titel

Met een zesde seizoenszege heeft Penske-coureur Brad Keselowski de Nationwide titel ruimschoots in het vizier. Afgelopen zaterdag kwam Keselowski op de kleine oval van Gateway in Illinois nog een aantal punten te kort om zich kampioen te mogen noemen. Zijn naaste tegenstander Carl Edwards heeft nog steeds een theoretische kans.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

brad_keselowski_gateway
Eigenlijk Brad Keselowski de Nationwide titel niet meer ontgaan.

Zesde seizoenszege voor Penske-coureur Brad Keselowski
Brad Keselowski had niet zulke prettige herinneringen aan de Oval van Gateway. Met een eerste plek in het verschiet werd hij in juli van dit jaar op hetzelfde circuit door Carl Edwards van de baan getikt. Dit keer zegevierde Keselowski en Carl Edwards was de eerste die hem feliciteerde. De beide kemphanen lijken de strijdbijl begraven te hebben. Keselowski: “Ik wil niet meer aan het gebeurde herinnerd worden. Of het nu goed was of slecht, ik wilde gewoon een perfecte wedstrijd rijden.” En dat deed hij, want van de 200 ronden reed de Penske-coureur er maar liefst 83 op kop.

Een allerlaatste neutralisatie in de wedstrijd, veroorzaakt door Danica Patrick, bezorgde hem uiteindelijk de zege. Op dat moment reed Keselowski’s teamgenoot Justin Allgaier op kop. Allgaier, Keselowski en Carl Edwards besloten alle drie voor vers rubber naar binnen te gaan. De beslissing viel in de allerlaatste bocht. Bij het uitkomen van Turn 4 passeerde Keselowski Mike Bliss aan de buitenkant en versloeg hem met een verschil van 0.227 sec.

Voor Justin Allgaier, die in de buurt van het circuit is opgegroeid was het een zware teleurstelling. Allgaier: “Elke keer als ik de pits inging verloor ik nogal wat. Het was bijzonder frustrerend.”


danica_gateway
Danica deed het tot een duwtje van Steve Wallace eigenlijk uitstekend op Gateway.
Na de wedstrijd wenste zij met niemand meer te spreken.

Danica Patrick deed het eigenlijk uitstekend maar door een duwtje van Steve Wallace raakte zij de muur en veroorzaakte de allerlaatste neutralisatie in de wedstrijd. Mevrouw Patrick was bijzonder teleurgesteld en verliet het circuit zonder een woord met wie dan ook te spreken.

De wedstrijd moest voor een megacrash waarbij 11 auto’s betrokken waren ruim 20 minuten onderbroken worden. Het circuit van Gateway werd in 1997 geopend en staat nu te koop. Voor de wedstrijd mochten de fans hun handtekening op het asfalt plaatsen. De wedstrijd werd door slechts 19.000 bezoekers bijgewoond.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet