Formule 1

Formule 1: Alonso grijpt de macht na ongekend drama


Tweede poging
Na iets meer dan een uur uitstel wordt opnieuw, en hopelijk nu definitief, gestart. Wederom voert de safetycar het veld aan, de omstandigheden lijken ook niet veel beter dan een uur geleden. Het grote verschil is dat nu het einde van de regen in zicht lijkt. Tot die tijd zal de safetycar waarschijnlijk ook op de baan blijven.

Om te bepalen of de baan klaar is voor een race laat de wedstrijdleiding zich ook leiden door de mening van de rijders, maar daarbij komt uiteraard een flinke portie eigen belang kijken. Lewis Hamilton heeft de punten hard nodig en hij staat dan ook te springen om te gaan racen, terwijl Mark Webber zo min mogelijk risico’s wil nemen en vooral zal benadrukken hoe nat de baan is. Onder de normale omstandigheden zou Mark Webber in de drie resterende races minstens een keer voor Vettel moeten eindigen. Als de punten vandaag worden gehalveerd dan zouden drie tweede plaatsen voor Webber al genoeg zijn voor de titel.

Een half uur later
Na een half uur achter de safetycar te hebben gereden hebben we vijftien ronden afgelegd en is er nog steeds geen teken van verbetering. De omstandigheden blijven hetzelfde en behalve Lewis Hamilton hebben de meeste rijders er niet zoveel vertrouwen in om op pad te gaan. Het regent echter niet meer en dus lijkt het punt om te gaan beginnen steeds dichterbij te komen. De onafhankelijke mening van Robert Kubica zegt echter nog steeds dat het te gevaarlijk is om van start te gaan.

Actie
Na 17 ronden achter de safetycar is het volgens Lewis Hamilton al bijna tijd voor intermediates. De wedstrijdleiding heeft de Britse smeekbeden verhoord en laat de race eindelijk echt beginnen.

De Mercedessen hebben het vanaf de herstart gelijk goed voor elkaar. Michael Schumacher heeft tijdens de safetycarfase al de limiet van de baan opgezocht en remt nu gelijk Robert Kubica uit, om daarna meteen aan te sluiten bij Jenson Button. Teamgenoot Nico Rosberg opent de aanval op Lewis Hamilton en grijpt de vierde stek.

Aan kop heeft Sebastian Vettel binnen een ronde al drie seconden te pakken op Mark Webber, die een seconde heeft op Alonso.

Webber de fout in
De verraderlijke omstandigheden zorgen in eerste instantie voor kleine probleempjes, maar het is wachten op het eerste grote moment. Dramatisch genoeg komt dat moment op naam van kampioenschapsleider Mark Webber. Hij gaat maar net iets te wijd, komt op het kletsnatte kunstgras en spint rechtsaf achteruit de muur in. Dat hij hierbij Nico Rosberg ook nog meeneemt is erg zuur voor de Duitser, maar vooral in het kampioenschap is dit werkelijk een dramatische wending. Met de huidige stand is de comfortabele voorsprong van Webber immers als sneeuw voor de zon verdwenen en nu staat hij ineens derde in het kampioenschap, mochten er hele punten worden uitgedeeld. Er kan echter nog heel veel gebeuren hier in Korea.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet