V8 Supercars

V8 Supercars: Jacques Villeneuve veroorzaakt destruction derby op Surfer’s Paradise

Voorafgaande aan de Gold Coast 600 op Surfer’s Paradise verklaarde oud F-1 coureur Jacques Villeneuve dat hij zijn toekomst in de V8 Supercars zag. Een toekomstobjectief waarbij men na de eerste wedstrijd op Surfer’s Paradise misschien vraagtekens kan plaatsen. Garth Tander zegevierde voor de zevende maal op Surfer’s Paradise voor het Toll HRT Team.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Edge Photographic, Holden, Ford, SBR

youldenvilleneuvesat2010hires
Villeneuve maakt vrienden in Australië, hij schakelt zijn teamgenoot Luke Youlden in de
polesittende Falcon uit. Seconden later zorgde hij voor nog meer chaos.Villeneuve elimineert polesitter en veroorzaakt startchaos
Jacques Villeneuve maakte bij zijn V8 Supercar debuut in Australië voorlopig heel weinig vrienden. Direct bij de start elimineerde hij na een touché de FPR-Ford Falcon van zijn teamgenoten Winterbottom/Youlden. Voor Luke Youlden was er geen ruimte meer en de rechterzijkant van de FPR Falcon maakte hard kennis met de muur. Villeneuve kon zijn weg nog richting Turn 4 vervolgen, maar ging achterstevoren en veroorzaakte een complete chaos. Vrijwel het gehele startveld kwam tot stilstand en de wedstrijd moest met de safetycar geneutraliseerd worden.

Zege voor Toll HRT Holden
De eerste wedstrijd op Surfer’s Paradise kende een chaotisch verloop. De winnende combinatie Tander/McConville overleefde een “10 sec” penalty en zelfs en een zwarte vlag. De beschadigde Holden Commodore verloor namelijk nogal wat vocht….. Toen de leidende Ford Falcon van James Courtney kort voor het einde van de wedstrijd een “drive-through” aan zijn broek kreeg wegens het niet respecteren van de safety-car regels, kreeg het Toll HRT Holden Team de zege als het ware in de schoot geworpen. De oud Jaguar F1 tester was razend en werd slechts als tiende geklasseerd. Winnaar Garth Tander: “Hier op Surfer’s Paradise doet die auto het altijd goed, en wij komen hier graag. Al in de kwalificatie deed de auto het uitstekend en het ging alleen maar beter. Cameron deed het goed bij de start maar kreeg een penalty van 10 seconden die hij wist goed te maken. Er staat nu nogal wat gehavende bolides in de pitlane en het voelt erg goed om direct de eerste race te winnen. Bovendien gaat het morgen tijdens de kwalificatie interessant worden, want er ligt nogal veel rubber op de baan.

tandercamboardshires
De Holden-fabriekscoureurs Garth Tander en McConville hebben de eerste surfplanken
binnen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet