NASCAR

NASCAR: Tim Richmond "de verguisde James Hunt" van NASCAR

Slechts weinige lezers van autosport.nl zullen ooit van Tim Richmond gehoord hebben. Afgelopen week draaide er op ESPN een documentaire over hem. De flamboyante Richmond paste in de 80er jaren met zijn gedrag totaal niet in het beeld van NASCAR. Toen Tim aan de gevreesde ziekte AIDS begon te lijden werd hij tot aan zijn dood eigenlijk verguisd. De aangrijpende documentaire "Tim Richmond to the Limit" betekende eigenlijk een soort rehabilitatie.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Indycar, Getty Images

richmond_daytona_400
Tim Richmond op het hoogtepunt van zijn carriere in 1986

Tim Richmond “de verguisde James Hunt” van NASCAR
Zo kun je Richmond eigenlijk het beste omschrijven. Hij paste destijds niet in het beeld van de “Good Old Boys” van NASCAR. Alleen wijlen Dale Earnhardt Sr. leek behoorlijk wat respect voor hem te hebben. Richmond begon zijn carrière in Indycar en startte tweemaal in de Indy 500. In 1980 was hij zelfs de beste Rookie op Indianapolis. Winnaar Johnny Rutherford nodigde hem zelfs uit om op de sidepod van zijn winnende bolide plaats te nemen en zo reden beiden richting Victory Lane. Richmond nam tweemaal aan de Indy 500 deel maar na een gigantische crash op Michigan verzocht zijn familie hem om een andere tak van autosport te kiezen.

Doorbraak in NASCAR
Onder druk van zijn gefortuneerde familie koos hij voor NASCAR en al snel volgde er een doorbraak. Er volgden overwinningen op het nu gesloten circuit van Riverside en Pocono in 1982 en 1983. De grote doorbraak kwam eigenlijk in 1986 met het team van Hendrick Motorsports. Richmond eindigde als derde in het kampioenschap en behaalde zeven overwinningen en acht poles. Meer dan wie ook. Zowel Richmond als Earnhardt werden tot coureur van het jaar uitgeroepen. Maar de Tom Selleck(van de TV serie Magnum P.I) lookalike ziet noodgedwongen de eerste elf races van het seizoen 1987 aan zijn neus voorbijgaan. De toen 32-jarige coureur verklaart zijn afwezigheid met Hong Kong Griep. Direct bij zijn comeback wint hij twee achtereenvolgende wedstrijden. Een soort Hollywood script. Eigenlijk legde Richmond een beetje de basis voor de geflopte Hollywood film “Days of Thunder” waarin Tom Cruise en Nicole Kidman hun doorbraak beleefden. Vooral de vader-zoon relatie met crewchief Harry Hyde legde een behoorlijke basis voor het filmscript. De succesvolle comeback was van korte duur, het ging snel bergafwaarts met de carrière van Richmond. Het contract met Hendrick Motorsports werd ontbonden en Richmond leed aan chronische hoestbuien.

richmond_indy
Richmond begon zijn carriere in Indycar. Zijn moeder had na een crash weinig op
met eenzitters. Onder familiedruk switchte hij naar NASCAR.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet