V8 Supercars

V8 Supercars: Andy Priaulx snelste bij eerste kennismaking V8 Supercars op Queensland Raceway

Meervoudig WTCC-kampioen Andy Priaulx heeft bij de eerste kennismaking voor buitenlandse coureurs op Surfers Paradise voor de Armor All Gold 600, die dit a.s. weekend op het programma staat bij een voortest op Queensland Raceway de snelste tijd laten registreren met zijn Team 888 Vodafone Holden. Overigens was het voor Priaulx niet de eerste kennismaking met de V8 Supercars. Hij reed in het verleden al enkele malen op Bathurst. Vrijwel alle buitenlandse deelnemers delen hun auto met een reguliere V8 Supercar-coureur.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s BAM Australia

bourdais_queensland
Allereerste kennismaking voor Sebastien Bourdais met een V8 Supercar.

Priaulx verrast bij voortest op Queensland Raceway
Dit weekend staat in de Australische V8 Supercarseries de Armor All Gold Coast 600 op het programma. Vorig jaar werd het evenement door de V8 Supercar-organisatie gered. Om de wedstrijd toch een internationaal karakter te geven besloot men diverse internationale toppers uit top autosportkampioenschappen uit te nodigen. De Armor Gold Coast 600 zou in de toekomst Bathurst wel eens naar de kroon kunnen gaan steken! Gisteren vond voor diverse coureurs de eerste kennismaking plaats. Andy Priaulx was met 1.11.3 de snelste man gevolgd door Ryan Briscoe in de Toll HRT Holden. De Amerikaanse Porsche expert Patrick Long liet de derde tijd noteren.

Sebastien Bourdais kent a.s weekend Surfers Paradise nog vanuit zijn Champcar-tijd. Bourdais: “In mijn carrière heb ik heel wat auto’s gereden maar dit is wel heel bijzonder. De auto heeft relatief smalle banden, veel vermogen en niet al teveel downforce. Alle raceauto’s zijn niet hetzelfde en ik probeer er dit weekend het beste uit te halen en competitief te zijn. De weersomstandigheden waren ook niet bijzonder. Het was half droog, half nat, niet de ideale gelegenheid om vertrouwen te winnen. Ik weet niet wat ik dit weekend moet verwachten. Ik denk dat we met een Top 10 klassering tevreden mogen zijn.”

surfprijs_q
De winnaars wacht geen beker maar een enorme surfplank als hoofdprijs, die hier
door Russell Ingall en Jack Perkins getoond wordt.

Indycarkampioen Dario Franchitti was het met de Fransman eens. “Het is interessant om met deze auto kennis te maken en de grens vast te stellen. Als je remt, denk je dat je te vroeg geremd hebt. Maar dan probeer je eerder te remmen en dan blokkeren de wielen. Het is precisiewerk. Het is iets wat ik altijd in mijn carriere heb willen doen. Ik weet zeker als ik met Indycar stop, dat ik naar de V8 Supercars overstap. Want ik zou graag nog meer races willen doen!” aldus de Schot.


sbr_queensland
Minister van Sport in de Staat Queensland, Phil Reeves op bezoek bij het team
van SBR Racing(de man in het blauw). Aan hem is het voortbestaan en het huidige
concept van het evenement te danken
.

Tijden(officieus) Internationale coureurs Queensland Raceway
Andy Priaulx 1:11.3s Holden Commodore VE
Ryan Briscoe 1:11.9s Holden Commodore VE
Patrick Long 1:12.0s Holden Commodore VE
Scott Dixon 1:12.0s Holden Commodore VE
Yvan Muller 1:12.3 Holden Commordore VE
Jacques Villenueve 1.12.4s Ford Falcon FG
Gianni Morbidelli 1:12.4s Ford Falcon FG
David Brabham 1:12.6s Ford Falcon FG
Helio Castroneves 1:12.6s Ford Falcon FG
Alex Tagliani 1:12.7s Ford Falcon FG
Tiago Montiero 1:12.7s Holden Commodore VE
Dario Franchitti 1:12.7s Ford Falcon FG
Sebastien Bourdais 1:12.9s Ford Falcon FG
Mika Salo 1:13.0s Holden Commodore VE
Alain Menu 1:13.1s Holden Commodore VE
Fabrizio Giovanardi 1:13.1s Holden Commodore VE
Will Power 1.13.3s Ford Falcon FG
Scott Pruett 1:15.2s Holden Commodore VE


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet