Formula Renault 2.0

NEC Formule Renault 2.0: Ghidi pakt de titel op winterse Nurburgring

480_nec_nurb_3

De Belgische Ludwig Ghidi heeft onder zeer moeilijke omstandigheden de titel in de Northern European Cup op zijn naam gezet. Hoewel Daniel de Jong en Kevin Mirocha de overwinningen van de laatste races opeisten, mag de jonge Belg zich na acht weekenden in vier verschillende landen de NEC kampioen van 2010 noemen.

Tekst: Claire Dubbelman, fotografie: Chris Schotanus

480_nec_nurb_1

De 21 Formule Renault’s kregen tijdens het VLN weekend op het Duitse circuit een overmaat aan regen, mist en kou voor hun kiezen. De vrije training op vrijdagmorgen werd hierdoor al met iets meer dan twee uur uitgesteld, waarna deze training direct over ging in de kwalificatie. In deze sessie liet MP Motorsport al direct zien er goed bij te zitten en zette met Daniel de Jong de snelste tijd op 1.40.382.

De eerste race op vrijdagmiddag startte zoals vermeld met de ervaren De Jong op de eerste plek, gevolgd door een andere coureur met veel kilometers op zijn naam: Kevin Mirocha. De eerste twee heren waren goed weg, maar werden verrast door de als derde gestarte Mikkel Mac uit Denemarken. De Deen kon nog kampioen worden en zette alles op alles om geen kans voorbij te laten gaan. Hij greep de leiding in de eerste ronde, maar moest toch zijn meerdere erkennen in het gele leger van MP motorsport.

Ghidi leek het op safe te spelen en nam geen extra’s risico’s onder de toch al lastige baancondities. Jeroen Mul, die van ver achter in het veld kwam, was ondertussen bezig aan een sterke opmars, waarbij hij ook rivaal Ghidi wist te verschalken. Toen de vlag viel pakten Mac en Mul meer punten dan de Belg, waarmee de onderlinge verschillen nog iets terugliepen en het vooruitzicht voor de overige races alleen maar spannender werd.

De tweede race op zaterdagmorgen begon problematisch voor Frank Suntjens, die in de opwarmronde al van de baan spinde en niet meer in staat was om bij de rest van het veld aan te sluiten. Kevin Mirocha voor het Duitse SL Formula vertrok vanaf pole en was na het doven van de lichten duidelijk als beste weg. Het leek even of de tweede race een herhaling van de eerste zou worden, met de twee MP Motorsport auto’s die op de tweede en derde plek erg snel onderweg waren. De twee EUROCUP rijders maakten echter een fout in de beginfase van de wedstrijd, waarna ze vanaf een zesde en zevende positie hun weg moesten vervolgen.

480_nec_nurb_2

De winst was voor Kevin Mirocha, die een foutloze race reed en achterliggers zelfs tot twee keer toe op een ronde zette. Dankzij het wegvallen van MP kreeg Mac de tweede positie en bijbehorende kampioenschappunten in de schoot geworpen. Het verschil met Ghidi, die op een vijfde plek finishte, stond met dit resultaat inmiddels op 28 punten. Alleen als Mac de derde race zou winnen en Ghidi uit zou vallen, had de Deen nog de mogelijkheid om het kampioenschap naar zich toe te trekken.

De derde race van het Formule Renault 2.0 stond gepland om half vijf op de zaterdagmiddag van 16 oktober. Het weer was gedurende de middag echter behoorlijk verslechterd, waarop zelfs de VLN endurancerace vanwege hagel werd afgevlagd. De wedstrijdleiding kwam bijeen en besloot daarop dat de omstandigheden te gevaarlijk waren om de formulewagens te laten starten, waarmee het kampioenschap eindigde zoals het er na 19 races voor stond: Ludwig Ghidi wint de Northern European Cup, gevolgd door Mikkel Mac en de Nederlander Jeroen Mul op een derde plek.

Uitslag Race 1 (race 18 voor het NEC)
1. Daniel de Jong
2. Karl Oscar Liiv
3. Kevin Mirocha
4. Jeroen Mul
5. Mikkel Mac
6. Ludwig Ghidi
7. Come Ledogar
8. Liroy Stuart
9. Jakub Smiechowski
10. Tony Kowalewski
18. Frank Suntjens

Uitslag Race 2 (race 19 voor het NEC)
1. Kevin Mirocha
2. Mikkel Mac
3. Come Ledogar
4. Daniel de Jong
5. Ludwig Ghidi
6. Jeroen Mul
7. Karl Oscar Liiv
8. Liroy Stuart
9. Jakub Smiechowski
10. Sam Dejonghe
Niet geklasseerd:
Frank Suntjens

Uitslag Northern European Cup Formula Renault 2.0:
1. Ludwig Ghidi met 368 punten
2. Mikkel Mac 340
3. Jeroen Mul 304
4. Liroy Stuart 267
5. Sam Dejonghe 267

Uitslag Northern European Cup Formula Renault 2000
1. Dear Schilling met 371 punten
2. Johann Ledermair 356
3. Daniel Schilling 343
4. Tony Kowalewski 269
5. Frank Suntjens 205

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet