Formule 3

F3: Daniel Juncadella wint laatste race

Daniel Juncadella heeft zijn eerste overwinning in de Formule 3 Euro Serie binnen. Op het circuit van Hockenheim won de Spaanse rookie, uitkomend voor het Prema Powerteam, de laatste wedstrijd van het seizoen. Mücke Motorsport-rijder Roberto Merhi eindigde als tweede en completeerde daarmee de Spaanse dubbelzege. Opmerkelijk: aan het begin van het seizoen hadden Juncadella en Merhi ook op Hockenheim al voor een Spaanse dubbelzege gezorgd, toen echter in omgekeerde volgorde. Achter Juncadella en Merhi eindigde Laurens Vanthoor ditmaal aanvankelijk als derde, maar later werd de Signature-rijder evenals zijn teamgenoot Edoardo Mortara uit de uitslag gehaald, omdat er na afloop van de race te weinig brandstof in de tank van hun auto’s aanwezig was.

Tekst: René de Boer
Foto's Willem J. Staat.


17-10_juncadella_hockenheim_2
Juncadella moest na zijn dwaze actie en een beschadigde bolide door de
Marshalls richting parc Ferme geduwd worden.
Juncadella eindigde gisteren als achtste en pakte daarmee de pole voor de race van vandaag. Die goede uitgangspositie wist hij zonder problemen te verzilveren en zo reed hij de overwinning naar huis. Merhi wist aanvankelijk het tempo van zijn landgenoot nog bij te houden, maar twee foutjes waren er de oorzaak van dat hij geen aanspraak meer kon maken op de overwinning. Spannender was het duel tussen Valtteri Bottas en Laurens Vanthoor om de derde plaats. Een keer kwam het tot contact tussen de twee kemphanen, wat verder zonder gevolgen bleef. Zoals gemeld kwam Vanthoor aanvankelijk als derde over de eindstreep, maar kon hij niet lang genieten van zijn podiumplaats. Die kwam uiteindelijk nog in handen van Bottas.

17-10_mortara_race_2_hockenheim
Kampioen Edoardo Mortara komt alleen nog in Macau in de F3 in actie. De
Italiaanse media speculeert over zijn vertrek naar Audi. De winnaar van de F3 Euroseries
krijgt automatisch een DTM Test.


De strijd om de kampioenstitel en de overwinning in het rookie-klassement was al eerder beslist, maar de competitie om de tweede plaats, in Duitsland “Vizetitel” genoemd, was nog open. Valtteri Bottas had de race moeten winnen om nog tweede in de eindstand te worden, maar dat ging dus niet door. Zo ging de tweede plaats in de eindstand van het rijdersklassement naar Marco Wittmann, waarmee het Franse Signature-Volkswagen-team de eerste twee plaatsen in de eindstand bezet. De bijzonder belangrijke titel in het landenklassement ging naar Italië.

Uitslag:

1. Daniel Juncadella (Spa), Dallara F309-Mercedes, 30 r. in 40:15,720 (gem. 167,026 km/u)
2. Roberto Merhi (Spa), Dallara F308-Mercedes, op 4,027
3. Valtteri Bottas (Fin), Dallara F308-Mercedes, op 14,457
4. António Félix da Costa (Por), Dallara F308-Volkswagen, op 22,418
5. Alexander Sims (GBr), Dallara F308-Mercedes, op 22,914
6. Carlos Munoz (Col), Dallara F308-Mercedes, op 29,321

Eindstand:

1. Edoardo Mortara, 101 punten
2. Marco Wittmann, 76
3. Valtteri Bottas, 74
4. Alexander Sims, 63
5. Roberto Merhi, 56
6. Laurens Vanthoor, 42


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet