Formula Ford

Formule Ford Festival: De spanning neemt toe

Met alleen nog de finale voor de boeg neemt de spanning toe op het circuit van Brands Hatch. Hoewel de theoretische kansen van de Nederlandse deelnemers kleiner zijn geworden, is er nog van alles mogelijk in de twintig ronden tellende finale. Door race incidenten en technische problemen zijn de meeste kandidaten veroordeeld tot een startplaats in het middenveld. De eerste startrij voor de finale zal worden bezet door Dennis Lind en Tio Ellinas, nadat Josh Hill als winnaar van de tweede halve finale werd gediskwalificeerd.

Kwartfinales
De kwartfinales op zondagochtend leveren gemengde gevoelens op. Rogier de Wit was snel klaar met zijn race. In de Druids Hairpin raakt hij Scott Pye die eerder lijkt te remmen dan gebruikelijk. Resultaat is dat beide heren hun race al na twee bochten zien eindigen. Beter verloopt de tweede kwartfinale, waar Pieter Schothorst, Jack Swinkels, Michel Florie, Jeroen Slaghekke en Rogier Jongejans aan deelnemen. Lange tijd lijkt het erop dat Swinkels zijn goede start beloond zien worden in een podiumplaats, maar nadat Peter Dempsey een tik uitdeelt tegen de achterzijde van Swinkels bolide, lijkt de wagen de balans kwijt te zijn. In de laatste ronde doet Daniel de Zille een wanhoopspoging aan het adres van Swinkels, met als resultaat dat beide auto’s uitvallen bij Druids Hairpin. Hiervan profiteert Schothorst, die daarmee als derde wordt afgevlagd. Michel Florie finisht na een perfecte openingsfase als als vijfde, vlak voor Slaghekke. Rogier Jongejans wordt als zevende afgevlagd.

Halve finales
De halve finale wordt een klein drama voor de Nederlanders. Zowel Jongejans als Schothorst halen de finish niet. Vervelend details voor Schothorst is dat hij met technische problemen zijn strijd moet staken, nadat hij wederom in contact kwam met Daniel de Zille. Rogier de Wit finisht wel, maar met een zevende positie en daarmee ook een startpositie op de zevende startrij van de finale, lijkt hij niet langer kanshebber voor de eindzege. Beter vergaat het Florie, die als vierde over de eindstreep komt. Jack Swinkels begint zijn halve finale vanaf positie twaalf. Een aantal auto’s daarvoor start Slaghekke, die ditmaal vanaf de zesde positie zijn race mag aanvangen. Opvallend bij de start is de actie van Josh Hill, zoon van oud-Formule 1 coureur Damon Hill. Terwijl de rode lichten nog branden, rolt de auto van Hill langzaam naar voren. Nog voor het insturen van de eerste bocht leidt Hill de race. De wedstrijdleiding is echter streng en deelt, na het bestuderen van de videobeelden, een drive through penalty uit aan Hill, die dan nog steeds aan de leiding gaat. Hill negeert meerdere malen het drive through signaal, wat de wedstrijdleiding doet besluiten om de zwarte vlag te tonen. Ook dit signaal negeert de Britse coureur, waardoor Hill als winnaar wordt afgevlagd. Op het podium ontbreekt hij echter, nadat de wedstrijdleiding Hill alsnog uit de uitslag schrapte. De zege gaat naar Tio Ellinas, die daarmee bewijst een serieuze kandidaat te zijn voor de zege in de finale. Op het podium wordt hij geflankeerd door Scott Pye en Rory Butcher, waarbij laatstgenoemde toch een Nederlands tintje geeft aan het podium. De auto waarmee hij racet wordt immers geprepareerd door GEVA Racing. Jeroen Slaghekke finisht net buiten het podium op de vierde plaats. Jack Swinkels eindigt de race op de zesde positie.

De grote finale
Met alleen nog de finale op het programma neemt de spanning langzamerhand toe. Dennis Lind heeft de beste kaarten voor de hoofdrace. Elke race waar hij tot nu toe tijdens het festival aan mee deed, wist hij op zijn naam te schrijven. Hij start de wedstrijd vanaf de tweede plaats, naast Tio Ellinas. Tijdens het weekend is echter voor veel andere coureurs gebleken dat de lijn tussen pech en geluk bijzonder dun is. Scott Pye start de race immers vanaf de derde plaats, terwijl zijn racedag er eerder deze ochtend een stuk minder positief uit zag. De Nederlanders staat een grote uitdaging te wachten. Jeroen Slaghekke start als beste Nederlander zijn race vanaf de zevende plaats. Op deze rij wordt hij geflankeerd door Michel Florie. Jack Swinkels start vanaf plaats elf en Rogier de Wit vanaf de veertiende plaats. Pieter Schothorst (20e) en Rogier Jongejans (24e) staan verder naar achter.

Uitslag halve finale 1
1. Dennis Lind, Van Diemen LA08 15 ronden in 15:06,350
2. Scott Malvern, Ray GR10 op 0,304
3. Peter Dempsey, Ray GR10 op 0,511
4. Michel Florie, Mygale SJ09 op 1,226
5. Jesper Egebart, Ray GR08 op 2,487
6. James Tucker, Mygale SJ09 op 3,014
7. Rogier de Wit, Van Diemen LA09 op 5,805
8. Nils Vestergaard, Mygale SJ07 op 6,206
Uitgevallen: Pieter Schothorst en Rogier Jongejans

Uitslag halve finale 2
1. Tio Ellinas, Mygale SJ09 15 ronden in 11:57,142
2. Scott Pye, Mygale SJ10 op 0,223
3. Rory Butcher, Mygale SJ07 op 2,388
4. Jeroen Slaghekke, Mygale SJ10 op 2,656
5. Jayde Kruger, Mygale SJ10 op 8,442
6. Jack Swinkels, Mygale SJ07 op 8,542
7. Antti Buri, Mygale SJ08 op 8,713
8. Philippe Layac, Ray GR08 op 22,461
Diskwalicatie: Josh Hill

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet