Formula Ford

Formule Ford Festival Brands Hatch Nederlanders nipt naast podium

Traditiegetrouw vindt aan het einde van het autosportseizoen het Formule Ford Festival plaats op het circuit van Brands Hatch. Voor de editie van 2010 hebben zich maar liefst zes Nederlanders ingeschreven. Op de zaterdag van het tweedaagse evenement toonden de Nederlanders Formule Ford coureurs eens te meer aan dat zij serieus mee kunnen strijden om de podiumplaatsen. In beide heats ging de vierde plaats naar een Nederlander.

Het jaarlijkse officieuze wereldkampioenschap Formule Ford op het circuit van Brands Hatch kent ook dit jaar weer een krachtige inschrijflijst. Niet alleen de topcoureurs uit het Britse Formule Ford kampioenschap schreven zich in voor de internationale confrontatie, ook de volledige top vijf uit de Nederlandse competitie is vertegenwoordigd op het festival.

In de kwalificatie van beide heats blijkt dat de Nederlanders nog wat moeite hebben met de Dunlop banden. Voor de eerste heat kwalificeert Scott Pye zich naar de pole position. In deze zelfde heat zijn ook Jack Swinkels, Michel Florie en Jeroen Slaghekke ingedeeld. Swinkels klokt hierbij de vijfde tijd, met een achterstand van 0,4 seconden op de pole position. Michel Florie traint, na drie jaar afwezigheid bij het Formule Ford Festival, naar een negende stek, vlak achter Jeroen Slaghekke, die dit seizoen uit kwam in het Britse kampioenschap. Ook in de kwalificatie voor heat 2 is er geen Nederlandse pole position. Deze eer gaat naar James Tucker. Pieter Schothorst kwalificeert zich als derde, op slechts 0,004 seconden achter Daniel DeZille. Rogier Jongejans beëindigt de tijdtraining als achtste op 0,8 seconden van de pole position. Rogier de Wit, vorig jaar bijzonder sterk op het festival, kwalificeert zich als tiende.

Nog voor de start van de eerste heat, krijgt Jack Swinkels een plaats cadeau. In de opwarmronde moet Scott Malvern zijn bolide naast de baan parkeren en daardoor blijft zijn startpositie op de grid, de vierde plaats, leeg. Bij het doven van de lichten blijkt dat de pole position niet altijd een goede startplek is op de glooiende starting grid van Brands Hatch. Het is namelijk niet Scott Pye die als eerst de Paddock Hill Bend uit komt, maar Peter Dempsey, gestart vanaf de derde plek. Michel Florie kent eveneens een goede start en klimt op naar de vijfde positie. In de tweede ronde gaat hij echter iets te wijd bij Clearways en wordt hij gepasseerd door Jesper Egebart. Inmiddels is Swinkels opgeklommen naar de derde positie. Hij moet echter alles uit de kast halen om de snelle Tio Ellinas achter zich te houden. Op hetzelfde punt waar Florie zijn positie aan Egebart verloor, is het Swinkels die een fout maakt en wordt ingehaald door Ellinas. De aandacht van de speakers is op dat moment vooral gericht op het gevecht om de leiding, want daar zijn het Pye en Dempsey die met elkaar strijden alsof het de finalerace is. Met de finishvlag in zicht heeft Pye net iets meer snelheid bij het opkomen van het rechte stuk en komt hij nipt voorbij aan Dempsey. Het verschil op de finishlijn bedraagt slechts 0,03 seconden. Swinkels eindigt als vierde, Florie als zesde en Slaghekke finisht als achtste,

Bij de start van de tweede heat komt Dennis Lind als beste weg. Zijn vierde plaats ruilt hij dan ook rap in voor de leidende positie. Slecht weg komen Schothorst en James Tucker. Schothorst weet echter zijn vierde plaats goed te verdedigen en weet zelfs de aansluiting te vinden bij Tucker en De Zille. De titel voor ‘man of the match’ lijkt ondertussen te gaan naar Rogier de Wit. Gestart vanaf de 10e positie ligt hij na de eerste doorkomst al op een 6e stek. Na de vijfde doorkomst rijdt hij achter Schothorst. Het duurt niet lang voordat De Wit zijn volgende aanval plaats. Bij het aanremmen van Paddock Hill Bend weet hij de zwarte McGregor bolide de passeren. Schothorst wil daarna zijn positie terug pakken, maar moet bij deze actie ook denken aan Jake Cook die vlak achter hem zit. Uiteindelijk weet de Wit een gaatje te slaan en lijkt Schothorst ingehaald te worden door Cook op het rechte stuk. De Nederlander blijkt een echte vechter, want aan het einde van het rechte stuk pakt hij buitenom zijn plaats weer terug van Cook en deze staat hij ook niet meer af. Na twaalf ronden valt de vlag voor Dennis Lind die op dat moment een riante voorsprong van ruim 3 seconden heeft op de rest van het veld. De Wit passeert de streep als vierde, voor Schothorst. Rogier Jongejans eindigt op een elfde plaats en zal tijdens de kwart-finale op zondagochtend aan een inhaalrace moeten beginnen.

Uitslag Formula Ford Festival – Heat 1
1. Scott Pye, Mygale SJ10 12 ronden in 9:39,778
2. Peter Dempsey, Ray GR10 op 0,034
3. Tio Ellinas, Mygale SJ09 op 0,096
4. Jack Swinkels, Mygale SJ07 op 0,493
5. Jesper Egebart, Ray GRS08 op 7,179
6. Michel Florie, Mygale SJ09 op 8,455
7. Nils Vestergaard, Mygale SJ07 op 9,989
8. Jeroen Slaghekke, Mygale SJ10 op 10,899

Uitslag Formula Ford Festival – Heat 2
1. Dennis Lind, Van Diemen LA08 12 ronden in 9:43,385
2. James Tucker, Mygale SJ09 op 3,338
3. Daniel de Zille, Mygale SJ08 op 4,649
4. Rogier de Wit, Van Diemen LA09 op 6,346
5. Pieter Schothorst, Mygale SJ10 op 6,433
6. Jake Cook, Mygale SJ07 op 6,815
7. Jayde Kruger, Mygale SJ10 op 7,130
8. Antti Buri, Mygale SJ08 op 7,319
11. Rogier Jongejans, Mygale SJ08 op 9,903
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet