Formule 3

F3: Mortara wint in de regen

Edoardo Mortara heeft ook de voorlaatste race van de Formule 3 Euro Serie gewonnen. De Italiaan, die vier weken geleden in Oschersleben al voortijdig de titel in de klasse veiligstelde, zegevierde ook in de stromende regen op het circuit van Hockenheim. Mortara was zo ongeveer de enige die op de spiegelgladde baan niet in de rondte ging, en zo kon hij zijn zevende overwinning van het seizoen veiligstellen. Achter Mortara eindigden Valtteri Bottas en Marco Wittmann op de plaatsen twee en drie. Daarmee is de strijd om de tweede plaats in de eindstand tussen Bottas en Wittmann nog open.

Tekst: René de Boer
Foto's Willem J. Staat

mortara_finale
Mortara liet de zevende zege dit seizoen even op zich inwerken.
Vanwege de regen, die de hele ochtend al in Hockenheim valt, besloot wedstrijdleider Sven Stoppe het veld achter de safety-car de baan op te sturen. Na één ronde achter de Mercedes werd de race vrijgegeven. Mortara verdedigde daarbij zijn eerste plaats, terwijl diverse rijders in de eerste vrije raceronde voor de nieuwe “Kurzanbindung” hun rempunt misten. De eerste uitvaller was Nicolas Marroc, die gisteren in de kwalificatie nog verraste met de op één na snelste tijd, maar nu bij het uitkomen van de Sachskurve in botsing kwam met Laurens Vanthoor en daarop in de bandenstapels belandde. Dat betekende het voortijdige einde van de race voor de bebrilde Fransman.


mortara_marroc_merhi_finale
Mortara, Marroc en Munoz. Alleen Mortara zag het podium.


Ook anderen hadden te maken met de moeilijke omstandigheden, wat tot de nodige excursies leidde. Zo verloor Roberto Merhi zijn tweede plaats door van de baan te spinnen. Ook Bottas verloor nog bijna zijn tweede plaats. In de slotfase was hij Mortara al vrij dicht genaderd, maar hij koos zijn rempunt voor de “Kurzanbindung” wat te optimistisch in een poging om Mortara onder druk te zetten en ging zelf in de rondte. Niettemin was zijn voorsprong op de als derde geklasseerde Wittmann groot genoeg om achter winnaar Mortara nog als tweede over de eindstreep te komen. António Félix da Costa had aan de negende plaats genoeg om de “rookie-titel” veilig te stellen. Zijn enige resterende rivaal, Daniel Juncadella, scoorde als achtste niet voldoende om hem de titel nog te kunnen ontnemen, maar mag morgen wel vanaf pole starten.

safetycarstart_finale
De wedstrijd moest onder erbarmelijke weersomstandigheden onder
safetycar gestart worden.Uitslag:

1. Edoardo Mortara (Ita), Dallara F309-Volkswagen, 17 r. in 31:16,386 (gem. 121,853 km/u)
2. Valtteri Bottas (Fin), Dallara F308-Mercedes, op 1,790
3. Marco Wittmann (Dui), Dallara F308-Volkswagen, op 7,961
4. Alexander Sims (GBr), Dallara F308-Mercedes, op 14,647
5. Roberto Merhi (Spa), Dallara F308-Mercedes, op 18,185
6. Laurens Vanthoor (Bel), Dallara F308-Volkswagen, op 28,059
7. Christopher Zanella (Zwi), Dallara F308-Volkswagen, op 33,766
8. Daniel Juncadella (Spa), Dallara F309-Volkswagen, op 35,000

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet