Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Clio Cup

Clio Cup: titel voor Addie van de Ven, Olympisch goud voor Hans Bos (lang)


10okt10-0027

Terug in de titelrace
Met haar zege en de minder indrukwekkende klasseringen van Sandra en Addie, was Sheila Verschuur opeens weer een kandidaat voor de titel. Haar kansen waren meer dan theoretisch. “Maar dan heb ik straks wel veel geluk nodig”, reageerde de jongedame.

Ronald Morien verruilde zijn dertiende startplek voor de tweede podiumplaats. Hij kon Wilbert van den Burg een hand geven. Ook hij stapte meer relaxed in zijn auto en zag dat meteen beloond met een aansprekend resultaat. “Ik heb het erg druk”, verwees hij naar zijn fraaie bedrijf in automaterialen. “Ik heb geprobeerd mijn hoofd leeg te maken. Dat pakte goed uit, samen met de veranderingen die ik na de training aan mijn auto heb laten uitvoeren. Ik ben zeer, zeer blij met dit resultaat.”

Titel voor Bos
De zege in de Olympia Cup ging naar Ruud Steenmetz (derde algemeen). Hans Bos greep de tweede plaats en dat was genoeg om de strijd om de Olympische titel voortijdig in zijn voordeel te beslissen. Vorig jaar ging het tijdens de Finaleraces totaal onverwacht mis met Hans en daar was hij ook nu bang voor. “Ik was bang dat ik te vroeg of te laat uit de pits zou vertrekken na de pitstop. Dat ging gelukkig goed.”

10okt10-1001

Vervolgens zat hij klem in het ‘treintje’ achter zijn teambaas Michael Bleekemolen. “Michael hield het tempo laag en dat was gunstig voor de titelkansen van Addie, maar minder gunstig voor mij. Ik zag Reynier de Pundert naderbij komen en ik wist dat ik hem voor moest blijven om de titel voortijdig veilig te stellen.”

Het ging allemaal goed, het Olympisch goud was binnen. “Ik heb een fantastische race gehad”, concludeerde hij. “In de tweede race kan ik vrij rijden, ik hoef geen rekening te houden met het klassement.” Helaas liep het anders voor de kersverse kampioen. Het Olympisch brons was voor Alexander Keijzers.

Hoogspanning
Addie van de Ven startte de tweede race vanaf poleposition, Sandra van der Sloot begon vanaf de elfde startplek. Als Addie voor zijn grote rivale zou eindigen, was de titel voor hem. Wat kon hem gebeuren? Een heleboel, bleek later.
Het begon al op de startgrid. De startposities van Marcel Duits (tweede), Max Braams (negende) en Wilbert van den Burg (vijfde) bleven leeg. Van den Burg moest de laatste race van het seizoen missen nadat een enorme rookwolk een even plotseling als duur einde aan zijn eerste race had gemaakt.

CvdN_01206

Vlak na de start van de allesbeslissende race vloog Ruud Steenmetz hard van de baan, een actie waar ook Michael Bleekemolen het slachtoffer van werd. Na een ‘code rood’ ging het veld opnieuw van start, deze keer ook zonder Ruud en Michael. Daarmee had Sandra feitelijk al de zesde positie in handen.


10okt10-1576

10okt10-1592

10okt10-1607

Van der Sloot zag in de tweede ronde hoe de voor haar rijdende Ronald Morien niet alleen zichzelf elimineerde, maar ook Hans Bos en Alexander Keijzers. Dat leidde tot de inzet van de safety car. Aldus schoof Sandra door naar de vierde plek, achter koploper Addie, René Steenmetz en haar teamgenoot Sheila.

EA_finalerace-160

Toen Steenmetz ook nog een drive through penalty kreeg, was de derde plaats voor haar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet