V8 Supercars

V8 Supercars: Drievoudig Holden succes op Bathurst. Indrukwekkende stint van Craig Lowndes.

Het Triple Eight Vodafone Team heeft tijdens de 1000 KM van Bathurst op Mount Panorama een indrukwekkende 1-2 prestatie neergezet. Voor het eerst sinds 1984 werd er door een inschrijver weer een dubbeloverwinning behaald. Fabian Coulthard zorgde in de eerste ronde met een zware crash direct voor huiveringwekkende momenten. Voor Shane van Gisbergen eindigde de wedstrijd andermaal in teleurstelling.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Team Vodafone, SBR, Holden, FPR

finish_2010-1
Prachtige prestatie voor het team van Triple Eight. Een unieke prestatie van
Craig Lowndes.

“Bovenmenselijke” prestatie Craig Lowndes!
Winnaar Craig Lowndes leverde een “bovenmenselijke” prestatie. Nadat Lowndes in de 82e ronde het stuur van Mark Skaife had overgenomen werd hij in de resterende 79 ronden niet meer afgelost. Skaife had bij zijn laatste stint op het lange rechte stuk van Conrod Straight in zijn zitje flink heen en weer geschud en had daarbij een rugblessure opgelopen! Het betekende dat Lowndes één van de beste prestaties uit zijn carriere op Bathurst zou gaan leveren. De resterende 489 km moest hij alleen voor zijn rekening nemen. Lowndes overleefde verschillende herstarts en een waarschuwing voor te weinig brandstof. Voor de fans was het een “drive” die de legendes op Bathurst creëert! Een allerlaatste neutralisatie in de slotfase van de wedstrijd voor een gestrande auto deed Lowndes nog bijna de das om. Zijn teamgenoot Jamie Whincup wist Skaife tot op 0.173 secs. te naderen! Voor Lowndes was het zijn vijfde overwinning op Bathurst en voor Mark Skaife de elfde. Garth Tander en Cameron McConville maakten met een derde plek het Holden feest compleet. Tevens was het de 20e overwinning van Holden op Mount Panorama. Will Davison in de tweede Toll HRT Holden zag een derde plek in rook opgaan toen hij acht ronden voor het einde van de wedstrijd tegen de muur crashte.


crash_coulthard
Volgens Fabian Coulthard beter dan een Rollercoaster Ride in Dreamworld.

Zware crash Fabian Coulthard
TWR-coureur Fabian Coulthard zorgde direct in de openingsronde voor huiveringwekkende momenten. De vermoedelijke oorzaak van de crash moet een touché met een andere deelnemer bij de start geweest zijn. Op het snelste gedeelte van Conrod Straight gaf de linkerachterband de geest. De 28-jarige Coulthard ging zesmaal over de kop maar kon zonder kleerscheuren uitstappen en zwaaide direct enthousiast naar de menigte. Fabian Coulthard: “Dit is de zwaarste crash uit mijn carriere maar het was in ieder geval beter dan een “Rollercoaster Ride in Dreamworld”. In de autosport gebeuren deze dingen nu eenmaal en ik had gewoon geluk dat ik ongedeerd kon uitstappen. Ik wist wel dat de auto enige delen miste maar ik hoefde in ieder geval niet de deur te openen toen ik uitstapte. Het bevestigt nog eens hoe veilig deze auto’s zijn en ik voel me 100% OK.”Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet