Formula Ford

Formule Ford: Rogier Jongejans overtuigend naar Nederlandse titel (lang)

09okt10-0338

Opnieuw twee schitterende Formule Ford wedstrijden tijdens de Finaleraces waarbij op alle fronten fel maar fair werd gestreden. Beide keren passeerde de topdrie na twaalf ronden met een onderlinge marge van minder dan één seconde de finish. Rogier Jongejans had aan een tweede plaats in race één voldoende om zijn Nederlandse titel voortijdig veilig te stellen maar zette de kroon op een mooi seizoen door race twee op zijn naam te schrijven. De overwinning in race één ging na een prachtig gevecht naar Pieter Schothorst die in race twee met een derde plaats genoegen moest nemen. Jack Swinkels maakte het Geva succes compleet door een derde en tweede plaats aan zijn totaalscore toe te voegen. Achter Jongejans pakten Schothorst en Swinkels ook de plaatsen twee en drie in de eindstand van het Nederlands kampioenschap.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus, Erik Allis

De inzet tijdens de Finaleraces was duidelijk. Met nog 44 punten te vergeven en een voorsprong van 31 punten op Jack Swinkels, 33 punten op Pieter Schothorst en 39 op Nils Vestergaard moest het wel heel gek lopen wilde Rogier Jongejans zijn eerste Nederlandse titel niet in de wacht slepen. Met de kleine verschillen tussen Swinkels, Schothorst, Vestergaard en de op 11 punten van de Deen op de loer liggende Michel Florie kon er in de strijd om plaats twee nog van alles gebeuren. Positief voor de klasse was ook de aanwezigheid van een tweetal jonge debutanten. Bij Provily Racing maakte de 18-jarige Joey van Splunteren zijn eerste wedstrijdkilometers in een Formule Ford. Na vele successen op de kart was nu het moment aangebroken om de overstap naar de autosport te maken en naar later in het weekend zou blijken heeft de Nederlandse Formule Ford er met Van Splunteren weer een talent bij. Bij Geva Racing nam de 23 jarige Schot Rory Butcher de plaats in van Arthur van Uitert.

09okt10-0026

Butcher testte vorig jaar al een keer bij Geva, werd in 2009 Schots Formule Ford kampioen in de Kent klasse en won in diezelfde klasse ook het Formule Ford Festival. Omdat Butcher dit jaar het Festival voor Geva rijdt waren de Finaleraces een mooie gelegenheid om aan de auto en het team te wennen. Ook de jonge Schot bleek meteen een aanwinst voor de klasse te zijn.

Koude banden
Op een zonovergoten maar nog koud Zandvoort mocht de Formule Ford op zaterdagochtend het spits afbijten van de Formido Finaleraces. Alle rijders kozen weliswaar meteen het asfalt maar in eerste instantie was het alleen Michel Florie die direct voor een snelle ronde ging. De andere rijders probeerden eerst wat temperatuur in de banden te krijgen, wat bij de koele omstandigheden aanzienlijk langer duurde dan normaal. Waar Florie en Pieter Schothorst in de vrije training op vrijdag nog gemakkelijk in de 1:44 wisten te komen bleef de Amsterdammer nu lange tijd met 1:46 op de eerste plaats staan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet