Formula Ford

Formule Ford: Rogier Jongejans bekroont titel met zege

480_ff_r2_champagne

Rogier Jongejans heeft zijn Nederlandse titel extra glans gegeven door de tweede Formule Ford race van de Formido Finaleraces op zijn naam te schrijven. Daaraan ging wel een twaalf ronde lange strijd vooraf met zijn Geva-teamgenoten Jack Swinkels en Pieter Schothorst die geen moment van de versnellingsbak van Jongejans weken maar hem met geen mogelijkheid konden passeren.

Tekst: Remco Scheelings, fotografie: Chris Schotanus en Erik van der Schaaff

In tegenstelling tot gisteren dit keer een slechte start voor Pieter Schothorst waardoor de polesitter al voor de Tarzanbocht wordt gepasseerd door Jack Swinkels en de van drie naar één gesprongen Rogier Jongejans. Als derde sluit de McGregor-piloot weer aan terwijl Rory Butcher Michel Florie te grazen neemt en de Geva-topvier completeert. Vanaf de laatste plaats neemt ook Nils Vestergaard grote stappen en ligt bij de eerste doorkomst al zesde. De Deen remt vervolgens bij de Tarzanbocht zo laat dat Florie om een aanrijding te voorkomen ruimte maakt en zijn vijfde plaats in ieder geval tijdelijk opgeeft. Daardoor is de volgorde bij de tweede doorkomst: het kwartet Jongejans, Swinkels, Schothorst en Butcher gevolgd door het duo Vestergaard/Florie en het drietal Joey van Splunteren, Bas Schouten en Jan Paul van Dongen.

480_ff_r2_start

Aan kop ontwikkelt zich een fraaie strijd tussen het leidende Geva-kwartet waarbij het wel tot aanvalacties maar niet tot positiewisselingen komt. Door de heftige strijd sluiten ook de regelmatig van plek wisselende Florie en Vestergaard weer aan. Een uitstekende race rijdt Van Splunteren die probleemloos de aansluiting vindt bij het gevecht tussen Vestergaard en Florie. Daarmee ontstaat een kopgroep van maar liefst zeven auto’s die als aan een touwtje start/finish passeert. In de zesde ronde valt de kopgroep een beetje uit elkaar als Vestergaard in de fout gaat en in zijn spin Butcher raakt. Van Splunteren moet om een aanvaring te voorkomen van het gas en verliest de aansluiting met de mannen voor hem. De kopgroep bestaat vervolgens uit het drietal Jongejans, Swinkels en Schothorst, op korte afstand gevolgd door het duo Butcher en Florie en daar weer achter Van Splunteren, Schouten, Van Dongen en Vestergaard.

Het leidende drietal blijft het elkaar extreem moeilijk maken terwijl Florie ten koste van Butcher de vierde plaats verovert. De Schot heeft waarschijnlijk toch wat schade opgelopen bij de touche van Vestergaard want de Geva-rijder wordt in de tiende ronde ook gepasseerd door een zeer snel rondgaande Van Splunteren. Wat Swinkels en Schothorst ook proberen, Jongejans bezwijkt niet onder de druk van zijn teamgenoten en pakt de zege. De vierde plaats is voor Florie terwijl Van Splunteren naar een keurige vijfde plaats rijdt. Butcher legt beslag op plaats zes, voor Schouten, Van Dongen en Vestergaard. Door zijn derde plaats pakt Schothorst achter Jongejans de tweede plaats in het Nederlands kampioenschap terwijl Swinkels als derde de titelstrijd afsluit.

Uitslag race 2 Formule Ford, Formido Finaleraces
Circuit Park Zandvoort, zondag 10 oktober 2010

1. Rogier Jongejans 12 ronden in 21:17.981
2. Jack Swinkels op 0.754
3. Pieter Schothorst op 0.815
4. Michel Florie op 4.404
5. Joey van Splunteren op 5.189
6. Rory Butcher op 5.691
7. Bas Schouten op 11. 083
8. Jan Paul van Dongen op 21.027
9. Nils Vestergaard op 21.548

Snelste ronde: Michel Florie in 1:45.179
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet