Formido Swift Cup

Swift Cup: Niels Langeveld knuffelt Suzuki op weg naar titel

480_swift_r1_kampioen

Niels Langeveld is de opvolger van Pieter Schothorst. Dankzij een overtuigende zege tijdens de eerste Swift Cup-manche van de Formido Finaleraces, pakte de Sassenheimer het meer dan verdiende kampioenschap. Rookie Sven Snoeks maakte zijn prima kwalificatie waar door sterk naar plek 2 te rijden.

Tekst: Marc Kok, Tim Böhme

Bij de start van race 1 komt polesitter Niels Langeveld goed weg. Hij gaat als eerste de Tarzanbocht in. De verrassend op P2 gekwalificeerde Sven Snoeks behoudt eveneens zijn plek. Bij een begin zonder kleerscheuren gaat Dennis van de Laar onderweg op positie 3, terwijl Glenn Coronel en Jelle Beelen volgen. Achter Marth de Graaf op P6 zit Niels Kool, de nog enige overgebleven rivaal van Niels Langeveld in de strijd om de titel. Hij moet heel hard naar voren richting de koploper, aangezien hij vandaag 20 punten moet zien goed te maken op zijn naamgenoot. Na de eerste doorkomst vervolmaken Marcel van de Maat, Kim van den Berg en Peter Schreurs de toptien.

Top 2 racet weg
Rookie Sven Snoeks is prima onderweg. Hij is de rapste in de openingsronde en neemt samen met koploper Langeveld de benen. Anderhalve seconde daarachter is er een felle strijd. Jelle Beelen weet zijn teammaat Glenn Coronel te passeren en pakt rang 4. Hij gaat vervolgens hard richting Dennis van de Laar. De vraag is of Beelen de zoveelste rookie zal worden die dit seizoen in zijn eerste autosportseizoen een podiumplek zal veroveren.

480_swift_r1_leiders

Nieuwe koning
Niels Langeveld onderkent ondertussen het gevaar van Sven Snoeks. Hij zet in de tweede omloop met een 2.07,093 een supersnel rondje neer. De Certainty Racing Team-coureur is al een handvol seconden weg van de nog steeds op P7 rond racende Niels Kool. Als Langeveld voor de andere Niels finisht deze manche, is Langeveld de nieuw gekroonde koning van de Suzuki’s.

Foutje Beelen
Bij het begin van de vijfde ronde zet Jelle Beelen vol de aanval in op nummer drie Van de Laar. Hij wil buitenom in de Tarzanbocht aan Dennis van de Laar. Beelen neemt daarbij teveel risico en gaat veel te laat in de remmen. Daardoor moet hij flink door het grind en valt de jonge hond van Coronel Racing terug tot stek 8. Coronel, De Graaf, Kool en Van de Maat profiteren en krijgen een plekje cadeau.

Crescendo
Voor Langeveld gaat alles crescendo. Na vijf volle omlopen op Circuit Park Zandvoort heeft hij een gaatje van slechts 0,8 seconde op Snoeks, maar is de rest al op minimaal een handvol tellen gereden. Van de Laar heeft de trein van Coronel, De Graaf en Kool in zijn spiegels en moet alles uit de kast halen om het podium te halen.

Druk bezoek pitstraat
Ondertussen komt Jelle Beelen binnen. Blijkbaar heeft bij zijn bezoekje aan de grindbak schade opgelopen en moet hij dat halverwege de 12 ronden tellende race pitten. Hij valt uit. De wedstrijd gaat onverminderd door natuurlijk. Niels Kool weet dat hij actie moet ondernemen. Bij de Mastersbocht zet hij zijn Suzuki brutaal voor die van De Graaf. De tiener uit Lijnden ligt nu op plek 5. Er is ondertussen meer pech voor de Coronel-equipe, aangezien de op P11 liggende Bart van Os heel langzaam rijdt en eveneens naar binnen moet. Ook Mike Hesse bezoekt de pitstraat.

Strijd om pole voor race 2
Terwijl Van de Laar en Coronel fel vechten om plek 3, is Marth de Graaf wederom aan Niels Kool voorbij. De Graaf pikt daarop aan bij de twee kemphanen voor hem. Niels Kool haakt af en moet een gaatje van een seconde op De Graaf toestaan. Sandra Douma, die wederom uit haar ‘autosportpensioen’ is gekomen ‘om nog één keertje mee te doen’, ligt met nog 3 ronden te gaan op P9. Ze zit in de kofferbak van Peter Schreurs die vlak voor haar ligt. De strijd om positie 8 is belangrijk, aangezien deze plaats later op de dag de poleposition verschaft voor de tweede heat.

480_swift_r1_vdberg
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet