Formula Ford

Formule Ford: Pieter Schothorst wint maar Rogier Jongejans pakt de titel

480_ff_r1_podium

Opnieuw een zeer spannende en fraaie Formule Ford race waarbij de topdrie binnen één seconde de finish passeerde. Pieter Schothorst pakte ondanks de druk door foutloos te rijden de zege terwijl Rogier Jongejans aan een tweede plaats voldoende had om de Nederlandse titel veilig te stellen. Jack Swinkels completeerde het podium nadat hij met nog twee ronden te gaan Michel Florie door een spin zag wegvallen.

Tekst: Remco Scheelings, fotografie: Chris Schotanus

Vanaf pole position pakt Pieter Schothorst na een goede start de leiding, op de voet gevolgd door Rogier Jongejans en Jack Swinkels terwijl Rory Butcher stuivertje wisselt met Michel Florie. Bij de eerste doorkomst stelt Florie orde op zaken door de Schot bij de Tarzanbocht buitenom te passeren. Vervolgens ontwikkelt zich een fraai gevecht om de kop tussen Schothorst, Jongejans, Swinkels en Florie. Hoewel de volgorde tot de tiende ronde niet wijzigt is het gevecht ongemeen fel en spannend. Regelmatig komt Jongejans op het rechte stuk uit de slipstream en gaat het tweetal naast elkaar over start/finish. Direct in de slipstream van dit tweetal zijn Swinkels en Florie fel met elkaar in gevecht waarbij ook dit tweetal regelmatig naast elkaar richting de Tarzanbocht gaat. De ene ronde is het verschil in tienden van seconden uit te drukken terwijl een doorkomst later het verschil niet eens zichtbaar is.

480_ff_r1_veld

Na de zesde ronde lijkt Schothorst te profiteren van het gevecht achter zijn rug en loopt meter voor meter weg. Op twee moet Jongejans zich met hand en tand verzetten tegen de aanvallen van Swinkels en Florie. In een uiterste poging om de derde plaats te veroveren verremt Florie zich na de tiende doorkomst bij de Tarzanbocht en spint de grindbak in. Verlost van de druk richt Swinkels het vizier weer naar voren en loopt in op Jongejans die weer is aangesloten bij leider Schothorst. De McGregor-piloot weerstaat echter de druk en pakt zo een fraaie overwinning, op slechts 0,3 seconden gevolgd door Jongejans en op 0,9 seconden door Swinkels. Daarmee is het Geva-podium compleet. Met zijn tweede plaats pakt Jongejans voldoende punten om de Nederlandse titel, de eerste uit zijn carrière, veilig te stellen.

Achter het leidende kwartet is in eerste instantie een fraai gevecht gaande tussen Butcher en Bas Schouten. Een sterke inhaalrace rijdt echter Nils Vestergaard waarbij de als achtste gestarte Deen weet op te rukken naar plaats vijf en door het wegvallen van Florie de vierde plaats in de schoot geworpen krijgt. Butcher rijdt een uitstekende eerste race voor Geva Racing door na een fraaie strijd in de laatste ronden het gat naar Vestergaard dicht te rijden en in de slipstream van de Deen de vijfde plaats te pakken. Een uitstekende eerste race ook voor Joey van Splunteren. Naarmate de wedstrijd vordert weet de jonge karter steeds meer terrein terug te winnen, passeert Schouten en eindigt daarmee op een keurige zesde plaats. Na een goed begin valt Schouten terug naar plaats zeven terwijl Jan Paul van Dongen zich tevreden moet stellen met plaats acht.

Uitslag race 1 Formule Ford, Formido Finaleraces
Circuit Park Zandvoort, zaterdag 9 oktober 2010

1. Pieter Schothorst 12 ronden in 21:19.723
2. Rogier Jongejans op 0.342
3. Jack Swinkels op 0.924
4. Nils Vestergaard op 6.811
5. Rory Butcher op 6.832
6. Joey van Splunteren 8.804
7. Bas Schouten op 9.117
8. Jan Paul van Dongen op 17.436
9. Michel Florie op 2 ronden

Snelste ronde: Jack Swinkels in 1:45.199
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet