Formido Swift Cup

Swift Cup: Niels Langeveld met pole op jacht naar titel

480_swift_kwal_langeveld

Niels Langeveld start zondag tijdens de eerste race van de Formido Swift Cup vanaf poleposition. Tijdens de kwalificatie van de Formido Finaleraces klokte hij met 2:07,607 de rapste ronde. Daarmee deed de kampioenschapsleider op Circuit Park Zandvoort uitstekende zaken in zijn jacht op de Suzuki-titel. Sven Snoeks was de surprise van de dag door verrassend naar de tweede plek te snellen.

Tekst: Marc Kok, fotografie: Chris Schotanus

Tijdens de Formido Finaleraces verwelkomen we wederom Ertjo Buitenhuis en Kees Paulusma. Deze autosport-rookies hebben beiden dit seizoen al één keer eerder met Certainty Racing Team deelgenomen aan de merkencup met Suzuki’s. De twee zijn druk bezig met het zoeken van sponsors en hopen in 2011 een heel Dutch Power Pack-seizoen te kunnen racen.

Fryslan Boppe
"In tegenstelling tot Assen heb ik nu wel sponsorstickers op mijn Swift. Zo prijkt onder andere het Oant Moarn Café, de bar van mijn vader waarin ik werk, groot op het dak’’, zegt de zoon van de bekende weerman Piet Paulusma hoopvol. "Ik wil er inderdaad graag bij zijn komend jaar.’’ Naast de naam van Kees Paulusma prijkt op zijn voiture een opvallende vlag. "Ik wilde graag de Friese vlag, maar die had mijn team niet. Ik kon kiezen uit de Nederlandse en Italiaanse driekleur.’’ Lachend: "Ik heb voor de laatste gekozen.’’

Transfer Marcel Dekker
Het vertrouwde gezicht van Marcel Dekker moeten we daarentegen vanaf nu missen in de Formido Swift Cup. De regerend vice-kampioen van de Formido Swift Cup was er al vanaf de start van de klasse, Pasen 2007, bij. Na 27 raceweekenden en 54 Swift-races stapt Dekker nu over naar de Clio Cup, waar hij zich zaterdagochtend tijdens zijn debuut als 14de kwalificeerde.

Hummel koopt Swift Dekker
Marcel Dekker heeft inmiddels zijn gifgroene wedstrijd-Suzuki reeds verkocht. Nick Hummel, die vrijdag tijdens de vrije training zijn Swift opvouwde in de Gerlach-bocht, had met spoed een nieuwe vierwieler nodig. Hij heeft de rappe Suzuki van Marcel gekocht. "Ik wilde dit weekend eigenlijk mijn vierjarige loopbaan in de Swifts fraai afsluiten’’, zegt Marcel Dekker. "Nadat Nick gisteren zijn auto had afgeschreven, grapte ik dat ik er nog eentje over heb. Vervolgens heeft de familie Hummel ‘m gelijk gekocht. Ik heb inmiddels een Clio, waarmee ik van plan was om pas in 2011 te gaan racen. Maar omdat ik ineens geen Suzuki meer heb, begin ik dit weekend al met de Renaults.’’

‘Nog één keertje’
Sandra Douma is er dit weekend ook wederom bij. Na al twee keer eerder met racepensioen te zijn gegaan, kan de snelle blondine het blijkbaar toch niet laten om lekker rond te scheuren. "Ik doe het nog één keertje’’, zei de vice-kampioene van 2008 vlak voor de kwalificatie met een brede lach.

Code rood
Om 13.10 uur rijden 26 Swifts het uitermate zonnige circuit op voor hun 20 minuten durende kwalificatie. Maar als Jelle Beelen als eerste rijder met een 2.08,578 een snel rondje heeft neergezet, wordt de sessie reeds afgebroken. Omdat Steijn Schothorst met zijn bumper de hardheid van de bandenstapels van de Hugenholtzbocht heeft getest, moet de wedstrijdleiding na 4 minuut 58 de rode vlag uithangen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet