Formula Ford

Formule Ford: Pieter Schothorst in fraaie stijl naar pole position

480_ff_schothorst_kwal2

Pieter Schothorst heeft zich op Zandvoort verzekerd van de pole position voor de eerste Formule Ford-race van de Formido Finaleraces. Op een nog koud Zandvoorts asfalt duurde het even voordat er echt snelle tijden op de klokken kwamen maar daardoor ontwikkelde zich wel een uiterst spannend slot van de kwalificatie. Uiteindelijk pakte Rogier Jongejans plaats twee en Jack Swinkels drie waarbij dit drietal op slechts 0,2 seconden van elkaar onder de 1:45 bleef.

Tekst: Remco Scheelings, foto: Boudewijn Pieters en Erik van der Schaaff

Op een zonovergoten maar nog koud Zandvoort mag de Formule Ford het spits afbijten van de Formido Finaleraces. Alle rijders kiezen meteen het asfalt maar eigenlijk is het in eerste instantie alleen Michel Florie die echt hard gaat. De meeste rijders proberen eerst wat temperatuur in de banden te krijgen, wat bij de koele omstandigheden aanzienlijk langer duurt dan normaal. Ter vergelijking, Michel Florie en Pieter Schothorst reden in de vrije training op vrijdag in de 1:44 terwijl de Amsterdammer na tien minuten kwalificatie nog altijd op één staat met 1:46, gevolgd door Jan Paul van Dongen.

480_ff_schothorst_kwal

Met nog acht minuten te gaan krijgen de rijders vanuit de pits het signaal om er nu echt voor te gaan. Bij iedere doorkomst wisselen de posities waarbij Florie en Schothorst regelmatig de pole position in handen hebben. Met nog drie minuten te gaan verbetert Schothorst zich naar 1:44.5 en lijkt daarmee de eerste plaats vast in handen te hebben.

480_ff_jongejans_kwal

Rogier Jongejans doet het tegen het eind van de kwalificatie ook goed want de Benelux kampioen pakt ten koste van Jack Swinkels de tweede plaats. Florie komt door alle verbeteringen op vier. De in de auto van Arthur van Uitert debuterende Schot Rory Butcher doet het met een vijfde plaats op slechts 0,7 seconden van de pole position ook uitstekend. Achter Bas Schouten rijdt de eveneens debuterende Joey van Splunteren met 1:45.9 ook een keurige tijd. Tegenvallend is de achtste positie van Nils Vestergaard terwijl Jan Paul van Dongen ondanks een nette 1:46.1 met plaats negen genoegen moet nemen. Het veld is met negen auto’s weliswaar niet groot maar zit opnieuw zeer dicht bij elkaar.

Uitslag kwalificatie Formule Ford, Formido Finaleraces
Circuit Park Zandvoort, zaterdag 9 oktober 2010
1. Pieter Schothorst in 1:44.518
2. Rogier Jongejans in 1:44.745

480_ff_swinkels_kwal

3. Jack Swinkels in 1:44.778
4. Michel Florie in 1:45.208
5. Rory Butcher in 1:45.218
6. Bas Schouten in 1:45.762
7. Joey van Splunteren in 1:45.905
8. Nils Vestergaard in 1:45.938
9. Jan Paul van Dongen in 1:46.128
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet