Diversen

Div: Martijn Tijhof overtuigende winnaar Dunlop Drivers Cup 2010

06okt10-357

Martijn Tijhof heeft gisteren op overtuigende wijze de 7de Dunlop Drivers Cup gewonnen. Het 19-jarige autosporttalent uit Wierden toonde zich op Circuit Park Zandvoort de meest talentvolle coureur in de dop. Tijhof, die in totaal duizend deelnemers achter zich liet, mag nu van initiatiefnemers Dunlop, Bovag en Autoweek zijn racelicentie halen. Bovendien mag Tijhof met Team Fanzonely een BRL Light gaan testen. Len Hulsbos uit Amsterdam is in de Dunlop Drivers Cup de nummer twee; de laatste podiumplek is voor Rob de Graaf uit Boskoop.

Tekst: Marc Kok
Foto’s: Chris Schotanus

De Dunlop Drivers Cup is voor alle autocoureur wannabees een uitgelezen kans om zich in de kijker te rijden. Deelnemer Mark den Heijer noemde de talentenjacht voor racers met een knipoog de ‘R Factor’. Zo haalden 22 deelnemers, die zich na een strenge selectie bij Bleekemolens Race Planet voor de finale hadden geplaatst, in Zandvoort alles uit de kast om de vierkoppige jury te overtuigen van hun kunnen. Topcoureur Jeroen Bleekemolen, Ed van Proosdij (Dunlop), meervoudig nationaal racekampioen Sandor van Es (Autoweek) en Tom Huyskens (Bovag) beoordeelden de 20 mannelijke en 2 vrouwelijke kandidaten op vele facetten.

06okt10-028

De baan op
’s Ochtends stapten de finalisten in een snelle BMW, waarbij zij door de race-instructeur vanuit de bijrijderstoel beoordeeld werden op het rijden van de ideale lijn en op snelheid.
 
06okt10-122

Ook de op Circuit Park Zandvoort getoonde mentaliteit was een belangrijk toetsingspunt.

Totale gesteldheid
Na de lunch moesten de finalisten driften in een BMW, quadrijden en mountainbiken.

06okt10-266
Deelnemer Thierry de Jong houdt zijn presentatie voor de jury.

Tevens stond een presentatie aan de jury op het programma. Deze onderdelen verschaften de jury inzicht in de fysieke, motorische en mentale gesteldheid van de kandidaten.

Zenuwachtig
Het driften ging niet elke deelnemer even makkelijk af. Er sneuvelde wel eens een pilloon bij het slippend de bocht nemen. Deelnemer Joren Last weet echter wel het juiste ritme te vinden. Dit tot vreugde van zijn vriendin Esther Kolkman, die haar wederhelft enthousiast en springend aanmoedigt. "Ja, ik leef heel erg mee’’, zegt ze. "Ik ben nog zenuwachtiger dan hij is. Ik vind het echt supergaaf dat hij meedoet en dat het zo goed gaat.’’ Lachend: "Dit is echt leuk. Ik zou zelf eigenlijk ook graag in die auto stappen.’’

Iets meer kunnen
Joren zelf stapt met een brede glimlach uit de BMW. "Ik zag best op tegen het driften. Ik had het immers nog nooit gedaan. Maar ik had goed geluisterd naar de tips van de instructeurs. Niet te wild rijden, tweede versnelling en lekker driften’’, zegt de 23-jarige inwoner van het Drentse Paterswolde. "Of ik dit zie als een leuke racedag of dat ik wil winnen? Stiekem hoop ik toch op iets meer. Ik heb het gevoel wel iets te kunnen op autosportgebied.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet