Formula Renault 2.0

NEC Formule Renault 2.0: Ghidi doet beste zaken in eerste Spa-race, Frijns knap tweede

480_nec_spa_r1_pod

De eerste race van het Formule Renault 2.0 NEC op zaterdagmiddag 2 oktober is gewonnen door de Spanjaard Genis Olive. Robin Frijns, de kersverse Formule BMW kampioen van 2010 zette een indrukwekkende prestatie neer, door in zijn allereerste Formule Renault wedstrijd direct het podium te pakken met een tweede plaats. Ludwig Ghidi stelde als derde de meeste punten veilig ten opzichte van zijn directe concurrenten in het kampioenschap.

Tekst: Claire Dubbelman, fotografie: Chris Schotanus

De Spaanse ploeg van Epsilon had eerder die middag sterk gekwalificeerd met Alex Riberas. Van de 27 aanwezige deelnemers, zette hij de snelste tijd op 2 minuut 38.88. Na het natte weer van de kwalificatie, leken de weersomstandigheden voor de eerste van drie races te verbeteren.

480_nec_spa_r1_wetrace

Nog steeds een natte baan, maar wel met een droge ideale lijn, wat inhalen extra spannend maakt. Wanneer een coureur op slicks de ideale lijn zou verlaten, zou dat bijna automatisch ook naast de baan betekenen.

480_nec_spa_r1_start

De start verliep vrij problematisch voor Kalle Kulmanen, de Finse rijder voor MP Motorsport. De jonge Fin zag na de opwarmronde behoorlijke rookwolken uit zijn auto opstijgen en sprong daarop uit zijn eenzitter, waarop de start werd afgebroken en een extra opwarmronde werd ingelast. Bij de tweede startpoging was er echter pech voor Liroy Stuart, die technische problemen had en zijn race moest beginnen vanuit de pitstraat.

Ludwig Ghidi beleefde een wereldstart. Hij schoot vanuit de achtste positie als een pijl naar voren en kwam zelfs als eerste door na La Source. Mikkel Mac, zijn grootste concurrent voor de titel in de Northern European Cup, vertrok van een tweede positie en wist deze ook in het geweld van de eerste ronde te behouden.

In het Formule Renault 2000 klassement was het Alessio Picariello die voor het Duitse SL Formula erg sterk naar voren reed. De jonge Belg was op zijn thuiscircuit vanaf een achttiende positie gestart, maar reed in de eerste helft van de wedstrijd naar de zevende plaats in het algemeen klassement, wat voor hem ook de leiding in zijn klassement bracht.

Ludwig Ghidi kon zijn leidende positie helaas niet vasthouden en moest de snellere Genis Olive en Robin Frijns aan zich voorbij laten gaan. Mac was intussen in gevecht met de Spaanse Riberas verwikkeld voor de tweede positie. Een inhaalmanoeuvre van de Spanjaard en een heftige defensieve reactie van Mac, escaleerde waarna beiden auto’s van de baan spinde. Voor Riberas betekende dit het einde van zijn wedstrijd, Mac moest na dit incident genoegen nemen met een vierde plaats. De Deen werd uiteindelijk vijfde, ten koste van een sterk rijdende Jeroen Mul voor Van Amersfoort, die zo weer een punt inliep in het tussenklassement.

De tweede race van de Formule Renault 2.0 zal worden verreden op de zondagmorgen van 3 oktober om 11.30 AM.

480_nec_spa_r1_jump

Uitslag race 1:
1. Genis Olive
2. Robin Frijns
3. Ludwig Ghidi
4. Jeroen Mul
5. Mikkel Mac
6. Sam Dejonghe
7. Alessio Picariello
8. Alex Riberas
9. Will Stevens
10. Come Ledogar
12. Frank Suntjens
21. Liroy Stuart
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet