GT

Div: Dubbelzege Manthey-Porsche bij ADAC-Barbarossapreis

ws_start_barbarossapreis_nb
Start van de achtste VLN-race van het jaar met de twee debutanten naast elkaar


Richard Westbrook en Lucas Luhr hebben met de Haribo-Manthey-Porsche 911 GT3 R de 42e ADAC Barbarossapreis, de achtste race van de BFGoodrich Langstreckenmeisterschaft Nürburgring, op hun naam geschreven. Tijdens de race bleef het Duits-Britse duo de eveneens door Manthey Racing ingezette Ratioparts-911 van Romain Dumas en Arno Klasen voor. De Corvette met Christian Hohenadel en Lance David Arnold eindigde als derde. Als gevolg van meerdere ongevallen op het circuit werd de race na drie van de geplande vier uur afgebroken en niet opnieuw gestart. “De veiligheid op de baan kon niet worden gegarandeerd”, luidde de officiële lezing van de wedstrijdleiding, die vervolgens de rode vlag toonde. Dat dat precies op het moment gebeurde dat 75 procent van de raceduur was verstreken, was natuurlijk puur toeval…

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat

ws_mercedes
De spectaculaire SLS AMG GT3 maakte zijn debuut op de Nordschleife

Een van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de race was de première van de Mercedes-Benz SLS AMG GT3. De zilverkleurige bolide met vleugeldeuren, die werd ingezet door het HWA-fabrieksteam onder leiding van Gerhard Ungar, werd tijdens de VLN-race bestuurd door oud-DTM-coureurs Bernd Schneider en Thomas Jäger, die in de afgelopen maanden ook het grootste deel van het ontwikkelingswerk met de nieuwe auto voor hun rekening hadden genomen. Hoewel de auto nog niet is gehomologeerd in de GT3-klasse en daardoor in de E1XP-categorie van start ging, pakte Mercedes-Benz toch aardig uit tijdens het evenement, inclusief een heuse SLS AMG-presentatiestand in de paddock, waar de auto in Laureus-kleuren stond opgesteld en heel wat belangstelling trok.

ws_corvette
MAOAM-Corvette verrassend op pole

De pole-position ging, voor sommigen enigszins verassend, naar een team dat eveneens zijn première in de Eifel beleefde, de MAOAM-Corvette met Christian Hohenadel en Lance David Arnold. Net na de vliegende start werd de Corvette in de eerste bocht echter al in de rondte getikt door Bernd Schneider in de SLS, die vervolgens weer werd geraakt door de bijzonder vlot gestarte Frank Stippler in de Phoenix-Audi R8. “Ik kon er niks aan doen, ik werd ook geraakt”, zei Stippler, die meteen naar de Mercedes-pitbox kwam om zich bij Schneider te verontschuldigen. Terwijl de Phoenix-Audi meteen was uitgeschakeld, kon de SLS na een reparatie van ongeveer een half uur de race weer voortzetten.

ws_wrak_stippler
Flinke schade aan de Phoenix-Audi R8

ws_stippler_te_voet
Frank Stippler na de aanrijding als 'ridder te voet'
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet