Formula Ford

Formule Ford: Jong talent en snelle routine delen de Formule Ford-winst (lang)

Ook tijdens de Wijzonol Trophy leverde de Formule Ford weer twee uiterst spannende races af waarbij de topvier wiel aan wiel om de podiumplaatsen streed. In de eerste race vocht Pieter Schothorst zich naar de eerste plaats maar moest daarvoor onder andere afrekenen met Nils Vestergaard. In race moest de jonge McGregor-rijder na een fraai gevecht zijn meerdere erkennen in sluwe vos Michel Florie. De strijd om plaats drie ging beide races tussen Rogier Jongejans en Jack Swinkels waarbij beide Geva-rijders één beker mee naar huis mochten nemen. In de strijd om de Nederlandse titel deed Jongejans mede door het één keer uitvallen van Vestergaard goede zaken.

19sep10-0149

Tekst: Remco Scheelings
Fotografie: Tim Böhme, Chris Schotanus en Erik Allis


De Formule Ford had de eer om de Wijzonol Trophy te openen. Bij het begin van de kwalificatie was het asfalt op veel plaatsen nog nat maar met de inmiddels doorgebroken zon was duidelijk dat de baan snel verder zou opdrogen. Daarmee voor de rijders de lastige keuze tussen slicks of regenbanden. Uiteindelijk bleken Romain Desterq, Michel Florie, Bas Schouten en Nils Vestergaard de enige rijders die op regenbanden waren vertrokken waarbij de laatste drie al snel de pits opzochten om te wisselen naar slicks.

BPPL9223

Alleen Destercq bleef de hele kwalificatie op regenbanden rijden en bezette daarmee lange tijd de eerste plaats. “De baan was nog vochtig en dus leek dit de beste keus. Met een bandenwissel zou ik veel tijd hebben verloren terwijl het voor mij met mijn beperkte ervaring juist belangrijk was om zoveel mogelijk ronden te maken”, aldus de dit jaar debuterende formulewagenpiloot.

18sep10-027

Toen de baan vervolgens snel opdroogde nam Florie de leiding over, gevolgd door Pieter Schothorst, Jan Paul van Dongen en Nils Vestergaard.

Spannend slot
Op de opdrogende baan gingen de tijden snel verder omlaag waardoor de posities per doorkomst wisselden en zich een uiterst spannende kwalificatie ontwikkelde. Het werd duidelijk dat het belangrijk was om als laatste de finishvlag te passeren om zo te profiteren van een zo droog mogelijke baan. Met nog twee minuten te gaan nam Vestergaard de eerste plaats over, maar een ronde later sloeg Florie al weer terug waarna de Deen en de Nederlander een ronde later meteen weer van positie wisselden.

_BFO4798

De laatste doorkomst bleek inderdaad doorslaggevend. Eerst was het Florie op één, toen Vestergaard en als laatste en definitief Pieter Schothorst. Omdat ook Rogier Jongejans en Jack Swinkels zich in de laatste ronde nog flink verbeterden viel Florie in iets meer dan een minuut terug van één naar vijf. Goede zaken deed Bas Schouten door bij de laatste doorkomst naar plaats zes te klimmen.

18sep10-478

Door de snel beter wordende omstandigheden waren er nogal wat verschillen tussen de snelste en één na snelste rondetijd (bepalend voor de startopstelling van race twee) van de diverse rijders waardoor de startopstellingen van beide races flink van elkaar afweken. Zo mocht Vestergaard in race twee van pole position vertrekken, Florie van de tweede plaats en zakte Schothorst naar drie en Jongejans naar vijf.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet