NASCAR

NASCAR: Benzinedrama voor Tony Stewart in Chase Opener

Voor Stewart Haas Racing Teameigenaar Tony Stewart eindigde de eerste wedstrijd van de Chase naar de Cup in een drama. In de allerlaatste ronde met het zwart-wit geblokt in het verschiet eindigde de topsnelheid in een slakkengang. Tony Stewart had vrijwel alle brandstof verstookt en Clint Bowyer pakte een verrassende overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

new_hampshire_clint_bowyer


Benzinedrama voor Tony Stewart
Na hun allerlaatste stop in de 208e van de 300 ronden tellende wedstrijd op New Hampshire gokten zowel Tony Stewart als Clint Bowyer met het brandstofverbruik. Bowyer was de winnaar, Stewart de grote verliezer. De reactie van Tony Stewart na de wedstrijd op zijn brandstofcrisis was kort en bondig: “Geen benzine meer” De tweevoudige kampioen verliet Loudon zwaar teleurgesteld in 24e positie met 124 punten achterstand op Denny Hamlin.

Clint Bowyer ging kennelijk met het brandstofverbruik om. Hoewel hij niet voluit ging, kreeg hij van spotter Mike Dillon het commando om in de laatste bocht vol gas te gaan en versloeg JGR-coureur Denny Hamlin met 0.477 seconden. Jamie McMurray eindigde als derde terwijl Dale Earnhardt Jr. met een vierde plek eindelijk weer eens een goed Sprint Cup resultaat behaalde.

In 2007 behaalde Richard Childress Racing-coureur op New Hampshire zijn allereerste Sprint Cup zege. Bowyer: “Eigenlijk had ik hetzelfde gevoel als in 2007 en wij slaagden er weer in om te winnen.” Voor Bowyer was het zijn derde Sprint Cup-overwinning in zijn carrière. Bowyer moest het maar liefst 88 races zonder overwinning stellen.

Clint Bowyer: “Ik dacht dat ik Stewart wel kon hebben maar ik verstookte zoveel brandstof dat ik besloot gas terug te nemen.” Na zijn burn-outs viel Bowyer eveneens zonder brandstof. Er kwamen twee takelwagens aan te pas om zowel de verliezer als de winnaar tegelijkertijd weg te slepen. Voor regerend kampioen Jimmie Johnson was het eveneens een teleurstellend weekend. Een loszittend wiel en een spin zorgden ervoor dat hij slechts als 25e achter Stewart geklasseerd werd. Lijstaanvoerder Denny Hamlin eindigde als tweede maar overleefde een spin na een touche van Roush Fenway-coureur Carl Edwards. “Hij kan nog niet eens zijn lijn houden” mopperde Hamlin over de radio, maar kreeg wel de excuses van Edwards’ spotter aangeboden.

Denny Hamlin: “Ik dacht dat ik voor 10 seconden helemaal gek werd, en vroeg aan mijn crew wat zij moesten doen om me weer de aansluiting met de kop te laten krijgen.” Achteraf werkte het in zijn voordeel omdat hij naar binnen moest en alle brandstofperikelen elimineerde. “Jaren geleden zou ik geflipt hebben” maar nu bleef ik er wat kalmer onder.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet