IndyCar

IRL: Helio Castroneves zegeviert op Motegi. Franchitti houdt het spannend

Penske-coureur Helio Castroneves zegevierde afgelopen weekend in het Japanse Motegi. Ganassi-coureur Dario Franchitti eindigde als tweede en houdt daarmee de titelstrijd volledig open. Het verschil tussen lijstaanvoerder Wil Power bedraagt voor de laatste wedstrijd op Homestead slechts 12 punten.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

franchitti_motegi_trein
Evenals in 2006 zegevierde Helio Castroneves op Motegi.

Franchitti houdt titelstrijd volledig open
Regerend Indycarkampioen Dario Franchitti pakte op de oval van Motegi de allereerste AJ Foyt Oval Trophy, en mag zich daarmee de ovalkampioen binnen de Indycarseries noemen. Franchitti is lijstaanvoerder tot op 12 punten genaderd. Vorig jaar bevond de Schot zich in een soortgelijke positie en versloeg teamgenoot Scott Dixon in de allerlaatste wedstrijd. Op Motegi versloeg Franchitti Will Power met 0.4997 seconden.

In de 118e ronde nam Helio Castroneves na een routinestop de leiding van Ryan Briscoe over en stond die niet meer af. Helio Castroneves, die in 2006 eveneens op Motegi won: “Het was in zware wedstrijd maar ik had het volledige vertrouwen in mijn auto en team”

Voor lijstaanvoerder Will Power was het een enigszins teleurstellende wedstrijd. Hij zakte zelfs tot de negende plek terug maar het team wist hem dankzij strategie terug naar de koplopers te loodsen. Will Power: “Het team deed het perfect maar op een oval ben ik nog nooit vóór Dario geëindigd” Rian Briscoe eindigde als vierde gevolgd door Danica Patrick.

Uitslag
1. Helio Castroneves Dallara Honda 200 ronden
2. Dario Franchitti Dallara Honda 200 ronden
3 .Will Power Dallara Honda 200 ronden
4 . Ryan Briscoe Dallara Honda 200 ronden
5 . Danica Patrick Dallara Honda 200 ronden
6 . Scott Dixon Dallara Honda 200 ronden
7 . Tony Kanaan Dallara Honda 200 ronden
8 . Graham Rahal Dallara Honda 200 ronden
9 . Ryan Hunter-Reay Dallara Honda 200 ronden
10.  Dan Wheldon Dallara Honda 200 ronden

spyderman
Podium in Motegi.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet