Formido Swift Cup

Swift Cup: Niels Kool houdt kampioensdroom in leven, Glenn Coronel verrast

480_bfo5404

Niels Kool stond zondag voor de derde keer in zijn autosportloopbaan op het hoogste treetje van het Formido Swift Cup-podium. Maar de tweede plaats van Glenn Coronel was de mooiste surprise van de tweede weekendheat uit de cup voor nieuw racetalent. Het jongere broertje van Tim en Tom Coronel liet op CPZ zien dat ook hij rappe racegenen heeft meegekregen. Marcel van de Maat boekte een keurige derde stek en mocht eveneens naar het ereschavot.

Tekst: Marc Kok
Foto: Tim Böhme, Chris Schotanus

Bij de start van de tweede heat is Steijn Schothorst er niet bij. Zijn wagen is al voor de gridopstelling naast de baan beland. "Steijn slingerde blijkbaar wat te wild bij het opwarmen van zijn banden’’, had collega-rijder Maarten van ’t Schip vanuit zijn bolide gezien. Steijns Swift wordt door nog voor het begin van de opwarmronde weggesleept.

Start
Na het doven van de rode startlichten is polesitter Niels Kool goed weg. Hij pakt de leiding voor Marcel van de Maat, Glenn Coronel en Sven Snoeks. Peter Schreurs is 5de, terwijl Marth de Graaf bij de start de vanaf P6 begonnen Dennis van de Laar verschalkt. Achter Van de Laar dringt Niels Langeveld, de winnaar van race 1, aan.

Verraderlijke omstandigheden
Het spettert zachtjes in Zandvoort, dus de baan kan een beetje gladjes worden. Terwijl de ruitenwissers langzaam aangaan, gaat Jelle Beelen bij de tweede doorgang van de Tarzanbocht door het grind. Dat kost Beelen, die aardig gestart was, veel plaatsen.

Opmars Glenn Coronel
Glenn Coronel heeft er zin in. Hij voelt zich blijkbaar thuis onder deze omstandigheden en pikt plek 2 af van Marcel van de Maat. De jongere broer van Tim en Tom Coronel gaat vervolgens in de tweede ronde hard op Niels Kool af. Hij duikt in de slipstream van de koploper. Kool moet alle zeilen bijzetten om Coronel achter zich te houden. Het lukt hem maar net.

Verbaasde rijder
De toon is echter gezet. Coronel is echt snel vanmiddag en weet Kool buitenom in de S-bocht te passeren. De zoveelste telg uit de racefamilie pur sang pakt voor het eerst in zijn carrière de leiding in een autosport-wedstrijd. "Dit had ik nooit verwacht om in mijn eerste seizoen al vooraan te rijden’’, verbaast Coronel zichzelf.

Langeveld zet aan
Terwijl de op P18 liggende Jelle Beelen in de derde omloop verrassend de voorlopig snelste raceronde (2.13,543) neerzet, dringt klassementsleider Niels Langeveld aan bij Marth de Graaf. Langeveld ligt voorlopig op P7, maar wil verder naar voren. Bij het ingaan van de vierde ronde lukt het de Sassenheimer. Hij slipstreamt zich op het rechte eind langs de Nieuw-Venneper en is er bij de Tarzanbocht voorbij. Een omloop verder is Langeveld ook al aan Peter Schreurs voorbij. In de Bocht Zonder Naam gaat ie tevens Sven Snoeks passeren.

Geen woorden maar daden
Glenn Coronel kwam tot dit weekend nog nooit verder dan een 10de plek. Hij zei voorafgaand aan deze race echter niettemin dat een podiumplek zeker haalbaar moest zijn. De eerste helft van de wedstrijd voegt de Coronel zeker de daad bij het woord. Hij blijft goed leiden.

Uitvallers
Sven Snoeks, die sterk rijdt, heeft de pech dat Marth de Graaf hem in de 6de ronde toucheert. Bij de S-bocht is er contact en raken beide bolides te zwaar beschadigd om verder te kunnen rijden. Beide heren vallen uit.

480_bfo5461

Sterk optreden rookie
Rookie David Verzijlbergen doet het erg goed. Gestart vanaf plek 17, ligt de 19-jarige nieuwkomer uit Heemstede halverwege de 12 ronden tellende manche op positie 11.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet