WTCC

WTCC: Gabriele Tarquini wint eerste race Valencia

100919_wtcc_valencia_tarquini_finish_r1
Gabriele Tarquini wint voor de vijfde maal dit seizoen een WTCC-race

Gabriele Tarquini behaalde in de eerste race op het circuit van Valencia zijn vijfde overwinning van het seizoen. Achter de SEAT-coureur eindigden de beide Chevrolet-rijders Muller en Huff, terwijl Alain Menu zich net als twee maanden geleden op Brands Hatch terug liet vallen naar de achtste plaats. Tom Coronel wist met een goede start zes plaatsen goed te maken en eindigde als tiende.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4


Tarquini behoudt bij de rollende start de leiding voor Huff, Muller, Menu en Gené, die Monteiro ingehaald heeft en daarmee vijfde is. Coronel rijdt na de eerste twee bochten al op de tiende plaats. Een ronde later wint Coronel een plek van Farfus. Beste privérijder is Poulsen op de twaalfde plaats. Priaulx heeft het aan de stok met Barth in de strijd om de zevende plaats. Farfus opent in de vierde ronde de aanval op Coronel, die nog steeds op de negende plaats rondrijdt, maar Coronel kan vooreerst zijn positie verdedigen. Voor de rest is er relatief weinig actie – Valencia heeft niet voor niet sde reputatie dat inhalen er vrij lastig is.

In de zesde ronde raakt Coronel zijn negende plaats aan Farfus kwijt, terwijl Hernandez geheel zelfstandig in de rondte gaat. D’Aste valt uit. In dezelfde ronde pakt Muller de tweede plaats van Huff. In de zevende ronde haalt Priaulx Monteiro in en is daarmee zesde. Ook Farfus wint een plek ten koste van Barth.

Coronel heeft met Nykjaer, Michelisz en Poulsen een hele reeks auto’s achter zich, maar kan zijn tiende plaats nog verdedigen. Barth duwt in ronde negen Farfus van de baan en is daarmee achtste. Farfus parkeert zijn auto in de pits. Gené haalt Menu in in de strijd om de vierde plaats. Vervolgens valt de Zwitser steeds verder terug – zoals eerder dit seizoen al in Brands Hatch het geval was. Na tien ronden is Menu zevende. Tarquini blijft aan de leiding, gevolgd door Muller, Huff, Gené, Priaulx, Monteiro, Menu, Barth en Coronel. In ronde twaalf verliest Coronel een plaats aan Nykjaer. Zo luidt tenslotte ook de volgorde aan de finish. Tarquini wint voor Muller, Huff, Gené, Priaulx, Monteiro, Barth, Menu, Nykjaer en Coronel.

100919_wtcc_valencia_podium_r1
Podium na race 1 met vlnr Muller, Tarquini, Huff, Pouisen en Barth

Uitslag:
1. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon TDI, 13 r. in 23:11,124
2. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, op 0,513
3. Rob Huff (GBr), Chevrolet Cruze, op 6,318
4. Jordi Gené (Spa), SEAT Leon TDI, op 9,949
5. Andy Priaulx (GBr), BMW 320si, op 10,544
6. Tiago Monteiro (Por), SEAT Leon TDI, op 11,666
7. Fredy Barth (Zwi), SEAT Leon TDI, op 13,734
8. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze, op 14,521
10. Tom Coronel (Ned), SEAT Leon TDI, op 17,217

Stand:
1. Muller, 247 punten
2. Priaulx, 228
3. Tarquini, 226
4. Huff, 218
8. Coronel, 120

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet