Clio Cup Benelux

Clio Cup: Ruud Steenmetz wint superspannende Clio-race

480_steenmetz2

40 minuten hoogspanning en autosport op een hoog en sportief niveau. Dat was de eerste race van de Dutch Renault Clio Cup tijdens de Wijzonol Trophy op Circuit Park Zandvoort. Max Braams leek lange tijd op weg naar de zege, maar uiteindelijk was het Ruud Steenmetz die de zege greep in de 40-minuten race.

Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Chris Schotanus en Tim Böhme

480_braams_start_1

Max Braams begon voor de eerste keer op poleposition, met naast hem op de eerste rij Ruud Steenmetz. De beide ‘Olympiërs’ hielden lang stand. Na de pitstops was het nog altijd Max die de koppositie in handen had, voor Ruud.
In de slotfase veranderde er toch nog veel. Ruud passeerde Max en greep de zege, Max viel terug naar de uiteindelijke derde plaats achter Sandra van der Sloot en hielp zijn teamgenote daarmee in haar gevecht om haar titel te prolongeren. Sandra deed wat dat betreft goede zaken, want haar grote rivaal Addie van de Ven moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Addie kwam achter Sheila Verschuur over de finish.

480_chicaber2

Superlatieven
Ruud Steenmetz stelde zijn allereerste zege in de Dutch Renault Clio Cup veilig. Hij hulde zich louter in superlatieven. “Het was geweldig. Na de pitstop had Max een gat geslagen, maar ik heb het dichtgereden. Ongekend. Alles klopte, de auto was goed.”

480_sandra_chicane_9959

Sandra van der Sloot begon haar race vanaf de vierde startplek. Zij wist dat ze zich in de race naar voren moest vechten. “Want Addie start in de tweede race vanaf poleposition, de kans is groot dat hij straks wint.”
Ze had genoten, niet alleen omdat ze goed had gepresteerd. “Dit was eindelijk weer een echte race in plaats van een optocht.”

Volwassen
De pas zeventienjarige Max Braams reed een heel volwassen race. Hij wist tot vlak voor de finish de koppositie vast te houden. In de voorlaatste ronde moest hij toch zijn meerdere erkennen in Ruud Steenmetz. Over volwassen gesproken: hij bood weinig tegenstand toen hij zijn teamgenoot en titelkandidaat Sandra van der Sloot in zijn achteruitkijkspiegel zag.
Max was vooral verbaasd over zijn pitstop. “Na mijn stop lag ik op kop, met een gaatje ten opzichte van mijn achtervolgers. Ik was bang dat ik te kort had stilgestaan, maar dat bleek gelukkig niet het geval.”

Olympia Cup
Ruud Steenmetz en Max Braams kregen twee bekers. Het duo won het goud en het zilver in de Olympia Cup. De derde plaats was voor klassementsleider Hans Bos.

480_podiumr2

Uitslag (onder voorbehoud):
1. Ruud Steenmetz, 19 ronden in 40:32.365
2. Sandra van der Sloot, op 0.318 sec.
3. Max Braams, op 1.057
4. Sheila Verschuur, op 1.466
5. Addie van de Ven, op 1.717
6. Ronald Morien, op 3.020
7. Marcel Duits, op 3.562
8. René Steenmetz, op 5.145
9. Hans Bos, op 5.754
10. Reynier de Pundert, op 5.823
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet