Formido Swift Cup

Swift Cup: Niels Langeveld dankzij winst hard op weg naar kampioenschap

480_podium_1993

Niels Langeveld heeft zondag de eerste Formido Swift Cup-manche van de Wijzonol Trophy gewonnen. Op Circuit Park Zandvoort hield hij na 12 ronden Marth de Graaf minder dan een tel achter zich. Omdat Niels Kool slechts op P8 finishte, doet Langeveld – die tevens een bonuspunt scoorde voor de rapste raceronde - supergoede zaken in de strijd om het kampioenschap.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus en Tim Böhme

480_1_start_langeveld_0151

Bij de start is polesitter Marth de Graaf niet optimaal weg. Niels Langeveld gaat hem vanaf P2 direct voorbij en pakt de leiding. Kim van den Berg, die zaterdag erg had verrast met een derde kwalificatietijd, wil De Graaf ook direct voorbij maar komt niet goed uit in de Tarzanbocht. Daardoor valt Kim iets terug naar P4, aangezien de erg sterk begonnen Dennis van de Laar (van positie 6 direct naar stek 3) haar passeert. Marcel Dekker heeft ook goed het gas erop, want hij is vanaf startpositie 8 naar 5 opgerukt.

Snel weg
Aan kop zijn Langeveld en De Graaf al in de openingsronde dik twee tellen weggereden bij de achtervolgende meute. Langeveld en De Graaf, die beiden weten hoe het is om te winnen in de Formido Swift Cup, maken er direct een fraai gevecht van. Achter de nummer 5 Dekker zijn het Peter Schreurs, Glenn Coronel, Sven Snoeks, Bart van Os en Marcel van de Maat die de toptien vervolmaken. Niels Kool, de nummer twee van het klassement die slecht had gekwalificeerd, ligt op een matige rang 11.

480_groep_swift_1871

Goede samenwerking
Langeveld en De Graaf werken goed samen. Na twee omlopen heeft het leidende duo reeds 3,5 tellen afstand genomen van Dennis van de Laar. Kim van den Berg loopt weer toe naar de op P3 liggende Zandvoorter. Het gevolg is dat er vanaf de derde rang een mooie en kleurige trein van Suzuki’s over de duinenpiste scheurt.

Nieuwkomer gaat goed
Swift Cup-debutant David Verzijlbergen weert zich kranig in het 25 bolides tellende veld. Hij ligt na 3 omlopen nog steeds keurig op zijn startpositie 20. De Heemstedenaar probeert vervolgens de aanval naar voren in te zetten, maar vergaloppeert zich in de Tarzan. Hij moet door het grind en verliest twee posities. Een ronde later weet hij echter weer een verloren plekje goed te maken door Maaike de Wit te verschalken.

Mooie gevechten
Marcel Dekker en Peter Schreurs hebben ondertussen een mooi gevecht om plek 5. In de 5de ronde probeert Schreurs zijn felgele bolide in de Slotemaker-bocht naast de even zo felle groene Swift van Dekker te planten. Laatstgenoemde weet zijn Suzuki echter net voor de dit weekend extra ingebouwde chicane te zetten en zijn positie te behouden.

Wie gaat winnen?
Halfweg koers de 12 ronden durende heat gaat Niels Langeveld nog steeds aan kop. Zijn marge met runner-up Marth de Graaf is met 0,357 seconde echter minimaal. De twee hebben op hun beurt niks meer te dulden van de oppositie, van wie Dennis van de Laar op P3 al op dik 7 tellen achterstand racet.

480_kim_1_0282

Weer pech voor Kim
In de 8ste ronde gaat het mis tussen Marcel Dekker en Kim van den Berg. Tijdens een fraai gevecht in de Masters-bocht glijden de bolides tegen elkaar en spint Dekker in de rondte. Ook Kim wordt daarbij onfortuinlijk op het gras geduwd. Beide rijders, die fraai in de kop meereden, verliezen heel veel posities. Vooral voor Van den Berg, die al zoveel malheur meemaakte dit seizoen, is dit zuur. Ze bezoekt even later ook de pits. Dekker valt terug naar positie 15.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet