IndyCar

IRL: Team Penske domineert IRL wedstrijd op Phoenix .

In een dramatische finale van de tweede IRL wedstrijd op PIR, sloeg Marlboro Team Penske genadenloos toe, zij rekenden na een re-start af met Dario Franchitti. De AGR coureur beschikte tijdens de gehele wedstrijd over vrijwel de best afgestelde auto, maar vergaloppeerde zich volkomen na een herstart.

De Zuid-Afrikaan Tomas Scheckter, die kort voor het einde met zijn Panther Dallara Chevrolet de muur schampte, zorgde eigenlijk indirect voor de ontknoping.
Kort voor het incident hadden beide Team Penske Dallaras een korte splash/dash stop gemaakt, maar noch Hornish noch Castroneves besloten nieuw schoeisel te laten aanbrengen.
Een tactische zet, die beiden definitief aan de kop bracht.

Franchitti vergaloppeerde zich volkomen en ging heel erg wijd, waarbij hij zijn bolide nog net onder controle kon houden.
Het commentaar van de Schot loog er na afloop niet om. "I am p""ssed off on my own"......

IRL 2004 kampioen Tony Kanaan, die na een motorenwissel achteraan moest starten reed een schitterende wedstrijd en eindigde als derde en boekte daarmee maar liefst zijn 17e achtereenvolgende top 5 Finish voor het team van Andretti Green met zijn Dallara Honda.
De Amerikaan Scott Sharp, die zijn 100e IRL wedstrijd reed, eindigde als vijfde, voor Dan Wheldon.
Wheldon die eveneens lange tijd aan kop vertoefde, verloor na een pitstop in de tweede wedstrijdhelft een beetje de balans in zijn bolide en zakte naar de zesde plek terug.

Wederom teleurstellend was het optreden van Ryan Briscoe, de ex-Toyota testcoureur, die bij Ganassi nog al onder vuur schijnt te liggen.
Briscoe verdween andermaal in de muur, evenals de
Tsjech Tomas Enge.

Hornish boekte zijn dertiende IRL zege na dertien(!)maanden en leidt na de tweede wedstrijd de stand om het kampioenschap.

UITSLAG
1.Sam Hornish jr(USA) Dallara Toyota 200 ronden
2.Helio Castroneves(BR) Dallara Toyota 200 ronden
3.Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 200 ronden
4.Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 200 ronden
5.Scott Sharp(USA) Panoz Honda 200 ronden
6.Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 199 ronden
7.Bryan Herta(USA) Dallara Honda 199 ronden
8.Darren Manning(GB) Panoz Honda 199 ronden
9.Patrick Carpentier(CDN) Dallara Toytoa 199 ronden
10.Kosuke Matsuura(J) Panoz Honda 198 ronden

tekst Willem J.Staat

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet